Carla Post en Pieter van Lier: bevlogen docenten van de cursus 'Steviger in je schoenen staan' praten ook uit eigen ervaring. "De cursus is niet zwaar of psychologisch, maar vooral praktisch."(Foto: Lysette Verwegen)
Carla Post en Pieter van Lier: bevlogen docenten van de cursus 'Steviger in je schoenen staan' praten ook uit eigen ervaring. "De cursus is niet zwaar of psychologisch, maar vooral praktisch."(Foto: Lysette Verwegen) (Foto: Lysette Verwegen)

Steviger in je schoenen staan kun je leren

Iedereen heeft er wel last van: gebrek aan zelfvertrouwen en de reacties daarop, zoals stotteren, blozen of een trillende stem. Er is wat aan te doen weten Carla Post en Pieter van Lier; ook uit eigen ervaring.

IJSSELSTEIN - "Ik werk nog steeds aan mezelf: om nee te kunnen zeggen, want ik ben vaak geneigd over mijn grenzen heen te gaan. Zowel privé als zakelijk denk ik te vaak: het moet kunnen. Ik ken mezelf inmiddels goed genoeg, want de leerschool is direct nadat ik ja zeg duidelijk.''
Carla Post is opgegroeid met de slogan: 'Je hebt niets in te brengen als lege briefjes'. "Dat betekende zoveel als: houd je mond maar, je weet er toch niets van." Het tekende haar. "Toen ik ging studeren kon ik vooral goed luisteren en zei niet veel. Daar was ik me niet van bewust, zo was ik gewoon. Tot ik een hoog cijfer kreeg voor een mondeling examen. De examinator zei verbaasd: 'Waarom zei je nooit iets?' Toen ben ik veranderd. In het begin ging ik op mijn handen zitten als ik iets moest zeggen, vooral als ik een afwijkende mening had." Ze lacht: "Nu zit ik al lang niet meer op mijn handen. En ik had geen slechte jeugd hoor."

Het zijn praktijkvoorbeelden die ze samen in hun cursus meenemen. "We gaven de cursus eerst aan middelbare scholieren, maar ook veel volwassenen willen steviger in hun schoenen staan." Met wat voor cursisten ze te maken krijgen: "Mensen die geen nee kunnen zeggen, perfectionisten, mensen die moeilijkheden uit de weg gaan of zich steeds afvragen wat een ander van hen vindt. Of mensen die doorlopend zekerheid zoeken of beren op de weg zien en daardoor kansen voorbij laten gaan." En ook: "Altijd bedreiging zien in een beoordelingssituatie of niet durven zeggen wat ze vinden."

Dat wordt in de cursus besproken. "Het mooiste is om direct de (h)erkenning onder de cursisten te zien. Na de tweede bijeenkomst is er al resultaat: dat ze meer durven, omdat ze niet de enigen zijn en iedereen zijn eigen doel mag stellen." De mooiste resultaten: "Iemand die na de cursus toch durfde solliciteren en werd aangenomen." De technieken: "Van ontspannen tot de spanning ontdekken en aanpakken. Je kunt dingen trainen als je je ervan bewust bent, je gedachten omzetten en anders functioneren."

'Steviger in je schoenen staan': "Na de eerste bijeenkomst voel je je kilo's lichter." De cursus van vijf lessen start op 7 februari van 19.30 tot 21.30 uur in de Ontmoetingskerk. Voor informatie en inschrijven e-mail: c.post@caiway.net, telefoon: 06-45048459.

Meer berichten

Shopbox