Foto: Lysette Verwegen
De duurzame column

Verkwistende ouderen

Voor mij geen krant meer. Bij het lezen van al dat nieuws word ik alleen maar triest. Ik pak de zaterdageditie van de mat voor mijn man.

Mijn oog valt op de voorpagina: 'Vallende ouderen beboet'. Zonder het artikel te lezen sta ik al met mijn mening klaar: ik ben het er helemaal mee eens! Twee dagen eerder. Ik zit met mijn 63-jarige man in het ziekenhuis. In zijn eentje op weg naar huis is hij gevallen met de fiets. Een bebloed hoofd plus tijdelijk geheugenverlies zijn aanleiding voor de artsen om hem acuut flink binnenstebuiten te keren.

Op de voorpagina staat: 'Vallende ouderen beboet'

Zijn borst wordt door de verpleegkundige van plakkers voorzien voor een hartfilmpje. De chirurg komt langs voor het hechten van de japen op zijn voorhoofd, wang en neus. En de neuroloog doet allerlei onderzoeken naar zijn reflexen. Even later besluit zij tot het maken van een hersenscan.

Samen turen we naar het scherm waar hartslag en zuurstofverbruik in een oogopslag laten zien dat mijn man het zo slecht nog niet doet. Zo'n vijf uur lang hangt hij aan het lichtnet. De continue piepen vergezellen de levende lijnen op de monitor. Ook aan licht geen gebrek op de Spoedeisende Hulp. Mijn bioritme raakt na een helverlichte nacht direct ontregeld.

Na een doorwaakte nacht vertrek ik vroeg in de ochtend met manlief vol pleisters weer naar huis. De eindconclusie: niks aan de hand, behalve dan die japen op zijn hoofd en de constatering van de neuroloog dat hij heel jeugdige hersenen heeft. Mijn man is een mee-valler.
Én zo'n vallende oudere dus. Ik ook, met drie fietsvallen achter de rug. Dure grapjes, getuigen onze ziekenhuisrekeningen achteraf. Hierin zal de energierekening van het ziekenhuis een flink aandeel hebben.

Kijk, en daarom ben ik er vóór dat ze mijn man en mij eens flink gaan beboeten. Het zal ons léren om zo verkwistend met energie om te gaan! Ik hoop dat daar een preventieve werking van uit zal gaan.

Opletten dus ouderen! Dan halen we misschien wél onze klimaatdoelstellingen!

Marie-José de Zeeuw / klimaatneutraalijsselstein.nl

Meer berichten

Shopbox