De IJsselsteinse Column

De Kleine Mens

"Het is op ons kleine wereldje een beetje raar gesteld, want de ene mens neemt veel te grote happen. De een woont in een villa en de ander bij de belt, en die moet zich op z'n teentjes laten trappen. De een die slaat z'n slag, doet wat ie soms niet mag, en de andere, dat is een feit, betaalt steeds het gelag".


Ooit zong de legendarische revue-artiest Louis Davids (1883-1939) deze tekst over de 'Kleine Man' die altijd aan het kortste eind trok, ''zo'n hele kleine man met een confectiepakkie an.'' Na ruim 80 jaar is dit lied nog altijd actueel, al kun je nu beter het genderneutrale 'Kleine Mens' gebruiken. De Kleine Mens is nog altijd de pineut.
Als de vakbonden buschauffeurs laten staken voor een betere CAO heeft de bonus-graaiende manager met zijn auto van de zaak daar totaal geen last van. Die zal hooguit met een weewarige grijns zijn schouders ophalen. Nee. zo'n staking treft vooral de Kleine Mens die de bus nodig heeft voor vervoer naar zijn onderbetaalde werk.
Ik ken veel mensen in de wijk IJsselveld Oost die dit wel zullen herkennen. Stel je voor: je woont drie hoog in een huurflat, je hebt slecht geslapen door burenlawaai, je staat verkleumd te wachten op een buschauffeur die hopelijk niet staakt of moet plassen, en dan ben je ook nog overgeleverd aan weer en wind omdat je jouw buurt deelt met rotjongens die steeds het bushokje aan de Televisiebaan vernielen. Jongens die hun wijk kennelijk graag in een verloederd getto zien veranderen, in weerwil van het prachtige renovatiewerk dat daar in de afgelopen jaren is verricht.
De Kleine Mens heeft geen boodschap aan het cliché "geld maakt niet gelukkig", meestal naar voren gebracht door mensen die zelf toevallig wel genoeg geld hebben.
Ja hoor, zo lusten we er nog wel een. Bloem maakt ook geen taart, dat moet je zelf doen. Maar zonder bloem is dat toch wel lastig.
Het kan geen toeval zijn dat Amerikanen voor 'poen' het woord 'dough' (deeg) gebruiken.

Rinus Verweij

Meer berichten