Foto: Lysette Verwegen
De duurzaamste column

#Backtosender

Ludieke acties juich ik toe. Vooral als ik er niet helemaal voor naar het Haagse Malieveld hoef en de wereld er weer een stukje schoner van wordt. Bijvoorbeeld de actie van #backtosender. Zo raap ik een blikje op dat iemand 'per ongeluk' in het park uit zijn handen heeft laten vallen. Dat blikje stuur ik vervolgens op naar de fabrikant met het verzoek om voortaan statiegeld te heffen. De kans acht ik groot dat iemand die twintig eurocent dan wél opraapt. Sterker nog, ik denk dat als producenten dat gaan doen, een heleboel mensen er ineens een flink zakcentje bij gaan krijgen.
Alleen al in IJsselstein zwerven zo'n 3.120.649.053 verpakkingen rond in de openbare ruimte. Afijn, dit blikje gaat dus back to sender. Vervolgens krijg ik een brief terug van de fabrikant; we schrijven inmiddels juli 2018:

Geachte mevrouw De Zeeuw,
Hartelijk dank voor het toesturen van uw gevonden blikje. U verzoekt ons in uw begeleidend schrijven om ons uit te spreken vóór statiegeld. Helaas is dat bij nader onderzoek van uw blikje niet mogelijk gebleken. Het blikje dat u toestuurde was finaal platgetrapt en zeer moeilijk te ontkreukelen. Ook ontbrak het lipje en die zijn bij ons niet voldoende op voorraad om ook de gerecyclede blikjes te voorzien. En last but not least: bij laboratoriumonderzoek van het blikje werden sporen van hondenpoep aangetroffen. Deze hondenpoep zat zodanig in de naden van het blikje dat zelfs na drie keer een grondige schoonmaak door juffrouw Jannie van de afdeling Schoonzuigen, de hondenpoep nog te ruiken was. Hoewel deze sporen de kleur van onze cola ten gunste zouden beïnvloeden, betwijfelen wij of het de smaak ten goede komt. We hebben dan ook besloten niet over te gaan tot statiegeld en hergebruik van onze blikjes. Met vriendelijke groet: de fabrikant.

Ik vraag me af: waar zou een blikje, dat net iemands dorst gelest heeft en weer op weg is naar de supermarkt om statiegeld te vangen, een hond tegenkomen die in zo'n blikje zijn behoefte doet?

Marie-José de Zeeuw / klimaatneutraalijsselstein.nl

Meer berichten