Bert Collewijn geeft enthousiast cursussen aan senioren. Echtgenote Julia is iets anders: "Dat kan beter een ander doen. Lesgeven aan je kinderen of echtgenote is niet handig", weet hij zeker. (Foto: Lysette Verwegen)
Bert Collewijn geeft enthousiast cursussen aan senioren. Echtgenote Julia is iets anders: "Dat kan beter een ander doen. Lesgeven aan je kinderen of echtgenote is niet handig", weet hij zeker. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: Lysette Verwegen)

Senior ICT'er helpt ouderen in de digitale wereld

Bert Collewijn zat zijn hele werkzame leven in de ICT. Het is bijna niet verwonderlijk dat hij er na zijn pensioen mee doorging. Nu maakt hij vooral senioren wegwijs in de automatisering en de digitale wereld.

IJSSELSTEIN - Collewijn (72) begon rond 1966 in de automatisering in de farmaceutische branche. "Op de Hollerith-afdeling, genoemd naar de uitvinder van de ponskaarten. Eigenlijk meer mechanisering van processen, want meer was er niet. Ook opleidingen bestonden niet: je werd opgeleid door de apparatuurleverancier." Collewijn bracht het van operator tot programmeur en hoofd automatisering. "Ik volgde cursussen van leveranciers, programmeren en ANBI en bedrijfseconomie aan de universiteit, want ik wilde automatisering voor bedrijven als middel, niet als doel." Het leukste van alles: "De snelle ontwikkelingen! Nooit een saai moment. En zo werd het mijn hobby." Hij heeft alle 'sektes' meegemaakt: "Linux, Apple en Microsoft. Ik werd thuis de 'buurtgoeroe' op ICT-gebied; van desktop tot laptop, iPad en iPhone." Twee jaar geleden werd hij door de KBO gevraagd senioren te helpen. Zijn ervaring: "Als ouderen eenmaal zijn begonnen blijven ze bezig." Aanzet is vaak Facebook, skypen of whatsappen met de (klein)kinderen. "Dat is echt een stimulans. Dan volgt al snel internet, e-mail, digitaal betalen, foto's bewerken en meer." Het moeilijkst is het voor ouderen die nog moeten starten. "Omdat bijvoorbeeld alleen de partner digitaal actief was." Hij geeft in verschillende verbanden cursussen om ouderen digitaal vaardig te malen en werkt mee aan de gratis overheidscursus Digisterker. "Veel ouderen hebben nog geen DigiD en weten niet hoe ze online ermee kunnen werken, bijvoorbeeld bij zorgverzekering, belastingaangifte, mijn overheid, pensioen en meer. Leuk als kinderen hun ouders op weg helpen met een kwartiertje uitleg en de opmerking 'Het is niet moeilijk'. De realiteit is weerbarstig. Beter Bert bellen", grapt Collewijn. "Want ook voor het beantwoorden van vragen zijn kinderen soms moeilijk bereikbaar." Hij heeft cursisten van 60 tot 80-plus en krijgt enthousiaste reacties. "Klikken, een muis, swipen en touchscreens zijn voor jongeren 'intuïtie', maar voor senioren een opgave.

Belangstellenden voor de gratis cursus Digisterker in de bibliotheek of de cursus iPad en Samsung tablet en Elektronisch betalen, kunnen contact opnemen met Bert Collewijn, telefoon: 06-13016680 of (030) 6889774 of e-mail: lwcbak@kabelfoon.nl.

Meer berichten