De IJsselsteinse Column

Afslaan is lastig

Nee, dit gaat niet over golf. Ik vind dat een soort knikkeren voor gepensioneerden. Ik bedoel: afslaan met de auto. Op sommige plekken in IJsselstein is dat best lastig. Neem bijvoorbeeld het begin van de Utrechtseweg, nagenoeg de belangrijkste toegangsweg van ons stadje. Ik voel mij heus niet ongewenst in IJsselstein, al was het maar vanwege de overwegend positieve reacties op deze stukjes. Maar toch krijg ik dat ongewenste gevoel wel eens op de Utrechtseweg.

Er leiden daar namelijk twee rijstroken de bebouwde kom uit, en maar één erin. IJsselstein uit rijden is dus makkelijker dan er weer binnen rijden. Het lijkt er daardoor op dat de verantwoordelijke instanties het definitieve vertrek uit IJsselstein willen bevorderen; een soort verkeerstechnische oprotpremie.
Als je in de middagspits IJsselstein binnenrijdt via de Utrechtseweg heb je een uitdaging, vooral als je rechtsaf wilt slaan richting Europalaan. De voorsorteerstrook is vrij, maar je moet wachten op de enkelbaans file voor je die rechtdoor wil. Het frustrerende is dat de strook voor rechtsaf best langer zou kunnen zijn, maar de beschikbare ruimte wordt in beslag genomen door een brede grasstrook die alleen functioneel is als hondentoilet. Ter plaatse hebben honden bijna meer ruimte dan automobilisten, en dat is vreemd in een gemeente waar de Partij voor de Dieren geen zitting heeft in het gemeentebestuur.
Een andere plek waar afslaan moeilijk en zelfs riskant is: linksaf vanaf de Baronieweg naar de Boedapestlaan. Bij de Praagsingel is een voorsorteerstrook, maar hier vreemd genoeg niet. Menig automobilist moet op deze plek vol in de remmen omdat de weg wordt geblokkeerd door een voorligger die linksaf wil, maar voorrang moet geven aan tegemoetkomend verkeer. En als je vanaf Duizendblad rechtsaf wilt naar de Weegbree sta je vaak te wachten voor een stoplicht dat op rood staat ten gunste van de sneltram, of het verkeer op de Heemradenlaan waar je niets mee te maken hebt.
Ongetwijfeld zijn er meer van deze plekken. Tips zijn welkom!

Rinus Verweij

Meer berichten