Dit is wat er overbleef van de twee IJsselsteinse rondvaartboten. (Foto: Hans van Dis)
Dit is wat er overbleef van de twee IJsselsteinse rondvaartboten. (Foto: Hans van Dis) (Foto: Hans van Dis)

Gedupeerd Yselvaert gaat niet bij de pakken neerzitten

Het is duidelijk dat Stichting Yselvaert, die al vele jaren rondvaarten in en om IJsselstein verzorgt, zwaar gedupeerd is door de verwoestende brand die twee botenloodsen bij jachthaven Marnemoende in de as legde. Beide rondvaartboten werden gereduceerd tot geblakerde wrakken.

IJsselstein - Hans van Dis (74), bestuurslid van Yselvaert, gaat niet bij de pakken neerzitten. Maar eenvoudig is dat niet, bij de trieste aanblik van de resten van de Vrouwe Berthe en Heer Gijsbrecht. "Alleen de moersleutels uit de gereedschapkisten zijn misschien nog bruikbaar", zegt hij met een treurige glimlach. "De schepen waren weliswaar verzekerd, maar ze zijn 17 jaar geleden tweedehands overgenomen van De Dieze Rondvaart in 's Hertogenbosch. Voor de uit te keren dagwaarde kun je misschien één rubberboot kopen. We hebben al met De Dieze gebeld of ze niet nog twee boten kwijt willen, en er zijn ook nog andere contacten, maar wat we kunnen krijgen en voor welke prijs is nog onduidelijk."
Yselvaert heeft een trouw netwerk van sponsoren, maar voorlopig is de stichting nog niet uit de problemen. De tijd dringt, want het nieuwe seizoen dient zich al weer aan. Er zijn diverse activiteiten gepland, en er hebben zich enkele nieuwe schippers aangemeld die staan te popelen om ingewerkt te worden. "Het zou zonde zijn als die afhaakten omdat er niet gevaren wordt", verzucht Van Dis.

Meer berichten