Logo zenderstreeknieuws.nl


Foto: Lysette Verwegen
De duurzame column

Een competente IJsselsteiner

Aan de groene westrand van IJsselstein woont Henk, gepensioneerd elektrotechnicus en uitvinder. Ontwerper, zal hij zelf liever zeggen. Als je binnenstapt bij Henk, zie je meteen dat hier een vindingrijk persoon woont.

De trap in de hal is ook een schoenenrek, met een eigen tree/bak voor laarzen, pumps, sloffen en meer. In de kamer zien we een lage kast, zelf gemaakt van de resten van het laminaat voor de vloer. En, op het uiteinde van het bureau, een speciale lamp en gereedschap, zodat Henk elk moment kan werken aan een van zijn projecten. Wat kunnen wij 'gewone' IJsselsteiners leren van deze man?
Op de eerste plaats, dat het echt mogelijk is je (eigen) huis energieneutraal te maken. Henk legde zijn eigen vloerverwarming en warmtepompinstallatie aan. Samen met de zestien zonnepanelen, die hij in de loop van 10, 12 jaar heeft aangeschaft, zorgen deze installaties voor tachtig procent van de energie die hij met zijn echtgenote en hun twee katten afgelopen jaar verbruikten. Volgend jaar verwacht hij de honderd procent te halen. Maar eerlijk is eerlijk, dit kan ook doordat Henk een aantal eigen oplossingen heeft bedacht, die maken dat zijn warmtepomp en vloerverwarming een extra hoog rendement halen. Om een tipje van de sluier te lichten: Henk legde zijn vloerverwarming op een isolatielaag van polyethyleen met daarop een warmtereflecterend laagje. Henk: "Installateurs zijn gewend de verwarming in te frezen in het beton. Dat is niet zo efficiënt, want zo wordt een deel van de warmte door het beton naar de muren geleid en van daar de grond in." Zijn oplossing is drie centimeter hoog, ligt direct onder het laminaat en geeft relatief veel warmte af. "Heel comfortabel," zegt Henk. "Nu ik wat ouder word, kan ik het waarderen dat ik snel warme voeten heb." Bent u al jaloers? U bent niet de enige. Henk heeft met zijn demomodelletje van de vloerverwarming-op-isolatielaag al meer mensen in IJsselstein geïnspireerd. Een aantal daarvan schijnt alvast een offerte voor vloerisolatie te hebben aangevraagd.

Marianne Mols / klimaatneutraalijsselstein.nl

Meer berichten

Shopbox