De IJsselsteinse Column

Weg met die zonnepanelen!

In mijn vriendenkring ben ik nogal berucht vanwege mijn politiek incorrecte uitspraken. In mijn columns weet ik mij meestal wel te beheersen, maar nu gooi ik toch een knuppel in het hoenderhok. Ik vind namelijk dat zonnepanelen verboden moeten worden, óf dusdanig moeten worden belast dat het gebruik ervan wordt ontmoedigd.

Laat ik beginnen met het esthetische aspect. Stel je voor: een oud pand, of een traditionele boerderij met een Oudhollands pannendak of een rietgedekte kap. Daar wil je toch niet dat afgrijselijke, rampzalige zwart glanzende ruitjespapier op hebben? Laten we ons niet gek maken door een stelletje fanatieke milieuactivisten?
Onlangs werden in IJsselstein met de beste bedoelingen voor het milieu zonnepanelen op de daken van een paar grote loodsen geïnstalleerd. Doordat er bij het installeren waarschijnlijk iets mis ging met de bedrading ontstond een verwoestende brand met een gitzwarte rookwolk die meer luchtvervuiling veroorzaakte dan 20 jaar stoken met gas. (Nu even zonder gekheid: ik hoop oprecht dat de eigenaren en andere gedupeerden er snel weer bovenop zijn.) Toegegeven: zonnepanelen veroorzaken voor zover bekend geen aardbevingen, maar tal van andere rampen zijn dus wél denkbaar. Een vriendin van mij had zonnepanelen op haar platte dak laten installeren. Bij de recente januaristorm kreeg ze de schrik van haar leven toen de helft van die dingen eraf geblazen werd. Eén paneel vloog horizontaal door de lucht en veroorzaakte een gat in de buitenwand van een huis 20 meter verderop. Diverse panelen kwamen tientallen meters verderop in de straat terecht. Gelukkig niet op auto's, en al helemaal gelukkig niet op mensen. e zal toch zo'n rotding tegen je hoofd krijgen! Oudere jongeren onder ons herinneren zich misschien de glasplaat in de Amerikaanse horrorfilm The Omen uit 1976. Ik zal u de gruwelijke details besparen, maar de Franse guillotine was daarbij vergeleken een onschuldig aardappelschilmesje. Dus toch maar doorgaan met aardgas? Tja, die aardbevingen en ontploffingen zijn ook geen pretje.

Rinus Verweij

Meer berichten