Een kievit met een 'pul'. Doorgaans leggen weidevogels vier eieren die hopelijk allemaal uitkomen. (Foto: Landschap Erfgoed Utrecht)
Een kievit met een 'pul'. Doorgaans leggen weidevogels vier eieren die hopelijk allemaal uitkomen. (Foto: Landschap Erfgoed Utrecht) (Foto: Landschap Erfgoed Utrecht)

Weidevogels vragen om bescherming

Regio - De eerste kieviten buitelen al boven de akkers. Boeren pompen water op de weilanden om de grutto's welkom te heten. Om de weidevogels te helpen bij het overleven in het drukke landschap zetten honderden vrijwilligers zich ook deze keer in. Iedereen die geniet van de roep van de grutto en de duikvluchten van de kievit kan een bijdrage leveren. Op vrijdag 9 maart is er een startbijeenkomst in Benschop bij de Weidevogelbescherming Lopik.


Als weidevogel vrijwilliger leert u de weidevogels goed kennen. Op basis van hun gedrag leert u waar zij hun nest hebben gemaakt. De nesten worden opgespoord en gemarkeerd met twee stokken. De boer of loonwerker kan er zo rekening mee kan houden bij de werkzaamheden op het land.
Weidevogelbescherming Lopik heeft als werkgebied Lopik, Benschop, Oudewater en Cabauw. Ook is er een groep in Montfoort/Linschoten. Vanaf eind maart tot in juni worden de nesten en jonge vogels beschermd. Vrijwilligers zijn in deze periode zo'n vier per week in het veld om de nesten te zoeken.

Landschap Erfgoed Utrecht organiseert cursussen voor beginnende vrijwilligers. Aanmelden kan via de lokale weidevogelgroep. Nieuwe vrijwilligers krijgen begeleiding van een ervaren beschermer.

Interesse? Kom dan op vrijdag 9 maart om 20.00 uur naar de startbijeenkomst in Benschop bij Weidevogelbescherming Lopik. Locatie: Recreatie Landschap Rosenboom Benedeneind Zuidzijde 279 in Benschop. Voor aanmelding of informatie: Harry de With, info@weidevogelbescherminglopik.nl of tel (06) 53837603.

Voor informatie over de groep Montfoort en Linschoten: www.weidevogelbescherming-montfoort.nl

Meer berichten