Onder de ambassadeurs zijn ook ondernemer Sjon Sluys, buurtsportcoach Christian Jansen van Jorksveld, VVIJ-voorzitter Mariëlle Slenders en GGD-professional Marja van Rooijen. (Foto: Lysette Verwegen)
Onder de ambassadeurs zijn ook ondernemer Sjon Sluys, buurtsportcoach Christian Jansen van Jorksveld, VVIJ-voorzitter Mariëlle Slenders en GGD-professional Marja van Rooijen. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: Lysette Verwegen)

Ambassadeurs geven het voorbeeld tijdens IkPas

Wie meedoet aan de actie IkPas gaat de uitdaging met zichzelf aan om dertig of veertig dagen geen druppel alcohol te drinken. Daarmee worden vaak ingesleten gewoonten doorbroken. De boodschap: Wie geen druppel drinkt merkt al snel de positieve effecten: beter slapen, een fitter gevoel en misschien zelfs gewichtsverlies.

IJSSELSTEIN - IkPas wordt voor het vierde jaar georganiseerd en start op 1 maart. Voor de diehards – zoals de IJsselsteinse ambassadeurs van de actie – zijn de eerste tien dagen al achter de rug. Zij zijn gestart op 14 februari. Wethouder De Regt is een van hen. "Ik ben een echte wijnliefhebber en drink vooral 's avonds een wijntje. Ik wil aantonen dat ik niet afhankelijk ben van alcohol." Ilse van der Pijl, een van de andere ambassadeurs die bij de aftrap in De Kloostertuin aanwezig was, wenst hem succes. "Ik drink nauwelijks." De Regt maakt haar met een kwinkslag nog attent op 'verborgen' alcoholgebruik: "Dus ook geen kersenbonbons, rumbonen of bonbons met drank."
Ilse heeft er geen moeite mee: "Ik pas altijd op met alcohol, want ouders hebben een voorbeeldfunctie. Vooral pubers kunnen het moeilijk krijgen, omdat de verleiding groot is en 'indrinken' te vaak voorkomt." Ook Coert van Ee, voorzitter van het IJsselsteinse Rode Kruis, steunt de actie van harte. "Ik heb helaas in mijn familie meegemaakt dat alcoholgebruik tot een tragische dood leidde en als burgemeester van Zederik werd ik ook geconfronteerd met de ernstige gevolgen van alcohol- en drugsgebruik. Een campagne en voorlichting over de gevaren leidt tot positieve resultaten bij jongeren en ouders."
Alcohol en verkeer gaan niet samen. Dat willen de instructeurs van Rijschool Van Bemmel, die ook het blauwe IkPas-polsbandje dragen, graag benadrukken. "De lever doet 1,5 uur over het afbreken van een standaardglas alcohol en we informeren de leerlingen over het gevaar van alcohol. Mooi om met IkPas de dialoog extra op gang te brengen."
Ook huisarts Floor Verhagen ziet in de spreekkamer veel alcoholproblemen, ook al is de bewustwording over alcoholgebruik al verbeterd. "Veel worden gewoontedrinkers en we zien te vaak jongeren op de Spoedeisende Hulp met een alcoholvergiftiging."

Wie mee wil doen aan IkPas kan zich aanmelden op www.IKPas.nl om vanaf 1 maart 30 dagen het alcoholgebruik op pauze te zetten. Op vertoon van het blauwe polsbandje serveert De Kloostertuin bij lunch of diner een gratis alcoholvrij drankje.

Meer berichten