Liesbeth Thijsen, Els Kooij, Alie Tigchelhoff, Liseth Oosterbroek en Sarah Zandstra nemen in ieder geval deel aan de Verkiezingsbijeenkomst voor vrouwen op 6 maart, waar uiteraard ook mannen welkom zijn. (Foto: Lysette Verwegen)
Liesbeth Thijsen, Els Kooij, Alie Tigchelhoff, Liseth Oosterbroek en Sarah Zandstra nemen in ieder geval deel aan de Verkiezingsbijeenkomst voor vrouwen op 6 maart, waar uiteraard ook mannen welkom zijn. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: Lysette Verwegen)

Raadsverkiezingen gaan ook over vrouwen

In gesprek met actieve vrouwen in de IJsselsteinse politiek. Over de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart, maar ook over wat hen beweegt, hun achtergrond en ervaringen en wat ze belangrijk vinden.

IJSSELSTEIN - Mannen zijn ook welkom in het publiek; "We zijn niet zo recht in de leer", grappen de vrouwen. Hun uitgangspunt: "In de politiek zijn nog te weinig vrouwen actief. Gemiddeld is een derde van de politici – landelijk of lokaal – is vrouw." Dat kan beter." Het gaat erom vrouwen te interesseren in de politiek. En wie actief wil worden hoeft niet meteen de raad in. "Een start als commissielid is minder zwaar. Je kunt kiezen waar je je op wilt focussen en je hoeft niet overal bij te zijn." Raadslid of commissielid hoef je niet te worden voor de vergoeding. "We doen het voor de stad; om samen aan te pakken." Els (ChristenUnie): "Ik voel me nog meer thuis. Ik zie de veranderingen waarover ik heb meebeslist. Kijk eens naar de aanleg van het Kasteelpark." Liseth (GroenLinks) let op ander dingen dan voorheen: "Naar groen keek ik altijd al, maar ik hoor op de schoolpleinen wat er leeft rond de scholenhuisvesting." Sarah (LDIJ) is een nieuwkomer. "Ik heb zelf ervaring met wonen in een sociale huurwoning en het gebrek aan doorstroming, waardoor ouderen en jongeren te lang moeten wachten op een geschikte woning. Daarom wil ik me extra inzetten voor passende huisvesting." Alie (D66) praat uit eigen ervaring over passend werk. "Iedereen moet de kans hebben op passend werk of ervaringsplekken. En dan zijn er de groepen die buiten de boot vallen, denk aan ondernemers en ouderen. Daar moet je iets anders voor organiseren." Het mooie van de plaatselijke politiek: "De verhalen komen zo makkelijk dichtbij. Je wordt aangesproken op straat, al moeten vrouwen vaak een hogere drempel nemen om vragen te stellen." Of er verschil is tussen mannen en vrouwen? Els: "'t Is toch biologisch." Maar ook de vrouwen blijken in staat te zijn tot power poses: "Al gaan we niet snel met onze voeten op tafel zitten en de armen achter ons hoofd."

De bijeenkomst 'Verkiezingen, het gaat ook over jou', georganiseerd door Vrouwen & IJsselstein, wordt gehouden op dinsdag 6 maart in De Centrale aan de Poortdijk 101 (de voormalige Jan van de Wijngaardschool). Toegang, koffie en thee zijn gratis. De avond begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. Ook mannen zijn welkom. Kijk voor meer informatie ook op Facebook: Vrouwen & IJsselstein.

Meer berichten