Jos Dolstra, dochter Dominique met (klein)dochter Jasmijn en (overgroot)oma Nelly, waarmee de vier generaties gepassioneerde dansers in IJsselstein begon. Er is een boek over te schrijven. (Foto: Lysette Verwegen)
Jos Dolstra, dochter Dominique met (klein)dochter Jasmijn en (overgroot)oma Nelly, waarmee de vier generaties gepassioneerde dansers in IJsselstein begon. Er is een boek over te schrijven. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: Lysette Verwegen)

Vier generaties dans in de Dolstra Dynastie

Nelly Homan, vierde deze week haar tachtigste verjaardag. Tijd voor vier generaties dansers van Dans Instituut Jos Dolstra: Nelly (80), Jos Dolstra (60), Dominique Dolstra (32) en danseres in spe Jasmijn (3).

IJSSELSTEIN - Zoontje Rijck (bijna een jaar) heeft even het nakijken in het gesprek over de vier generaties dansende vrouwen, al wordt hij later misschien de eerste dansende man tussen de 'Dolstra-vrouwen'. Nelly is nog altijd actief in de dansschool. "Een avond per week en soms een weekend. Ik bouw af", vertelt ze. Kleindochter Dominique voegt lachend toe: "Dat doet ze al jaren." Hetzelfde geldt voor Jos: "Ik geef nog een enkele lessen per week en ik vervang soms. Vier jaar geleden heb ik het stokje overgedragen aan Dominique. Als ma in de school is zijn we echt met drie generaties. Zo leuk." Maar het feit is: de vrouwen kunnen niet loskomen van de danswereld: dansen zit in de genen met de school als middelpunt.
Jos: "Dominique zei ooit: de dansschool was er eerder dan ik, het is eigenlijk mijn oudste zusje. Het ene kind zorgt voor het andere kind." Dominique voelt het nog steeds: "De dansschool bindt ons moeders en dochters. Dat geldt trouwens voor veel van onze dansers: er dansen zeker 26 gezinnen en ook daar laten de oma's zich niet onbetuigd. Mijn moeder heeft 38 jaar geleden IJsselstein dansend in beweging gebracht."

Die kiem werd gelegd door Nelly die op jaar elfde op ballet ging. "Ik had een voorstelling gezien en wist meteen: 'Dat wil ik.' Mijn broer betaalde de opleiding omdat er geen geld was. Ik bleek getalenteerd en mocht door. Toen ik 14 was ging ik werken om de Spaanse Dansacademie te kunnen betalen. Zo kwam ik in de grote shows terecht." Dochtertje Jos ging mee. "Ze leerde vanzelf de liedjes en de passen." En wat bleek: "Zij had het danstalent geërfd, ging als 5-jarige op ballet en stichtte later in IJsselstein haar Dans Instituut." Het werd een echt familiebedrijf, inclusief de warmte en de visie die daarbij hoort. "Toen de verbinding psyche, lichaam en dans een hype werd, leefde dat bij ons al lang", vertelt Jos. Ze werkte het uit tot de hbo-opleiding Body & Mind Language: "De beste beslissing die ik nam, net als de overdracht van de directeurstaak aan Dominique." Met de geboorte van Dominique, die ook overal mee naartoe ging, startte de peuterdans. Maar dochtertje Jasmijn spant de kroon. Dominique: "Zij pikte vanuit haar babystoeltje de bewegingen al op en danste met 1,5 jaar. Ook bij haar zit dansen in de genen en in haar bouw. Ze heeft er plezier in, maar als ze wil voetballen mag dat ook. Rijck was mijn inspiratie voor de babylessen vanaf zes maanden: leuke oefeningen op de grond voor ouders en baby."

Meer berichten