Daan, Chris, Eva en Luc staan te popelen om de jongeren te betrekken bij de politiek, niet alléén bij GroenLinks. ''Politiek hoeft niet saai te zijn. Ga stemmen, want de politiek beslist over de toekomst van de jongeren. En daar willen we samen invloed op hebben.'' (Foto: Lysette Verwegen)
Daan, Chris, Eva en Luc staan te popelen om de jongeren te betrekken bij de politiek, niet alléén bij GroenLinks. ''Politiek hoeft niet saai te zijn. Ga stemmen, want de politiek beslist over de toekomst van de jongeren. En daar willen we samen invloed op hebben.'' (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: Lysette Verwegen)

Gezellige avond over stemmen voor jongeren onder elkaar

De meeste jongeren stemmen alleen landelijk of zelfs helemaal niet. Ze weten niet goed waar de plaatselijke partijen voor staan en wat de plaatselijk politiek juist dichtbij voor hen kan betekenen. Daarom organiseren vier jongeren de eerste Green-Up in IJsselstein. Zeker niet alleen voor GroenLinksers.

IJSSELSTEIN - Het moet een gezellige verkiezingsmeeting worden met jongeren onder elkaar, vinden Daan (18), Chris (21), Eva (19) en Luc (20). Daar hoort een drankje bij en muziek, maar ook de sprekers en het onderlinge gesprek. Het viertal hoopt met deze opzet de jongeren te bereiken en de 'first-voters'. "Veel jongeren vinden politiek saai en zien het nut er niet van in. Ze beseffen niet dat ze juist lokaal direct hun stem kunnen laten horen." Luc: "Daarom leggen we de nadruk op gezelligheid. Niks politiekcorrect. Alle vragen zijn goed."
Luc en Daan zijn ondanks hun politiek actieve vader Hans Lappee niet overmatig politiek geïnteresseerd. "We vinden het wel leuk om het samen met anderen voor jongeren interessant te maken." Eva is vooral landelijk geïnteresseerd. Maar gemeentelijk niet echt op de hoogte. "Daarom is het leuk om er samen mee bezig te zijn." Ze worden plaatselijk en landelijk gesteund door ouderen met advies. "Dat komt ook omdat de behoefte aan jongeren in de politiek groot is." Een lijsttrekkersdebat gaat de jongeren te ver. "Dat gaat te veel over inhoud. Wij kiezen voor laagdrempelig, voor wie inhoudelijk niet veel weet maar wel een beetje geïnteresseerd en nieuwsgierig is." Lokale politie is belangrijk volgens Chris. "Het gaat over onze toekomst; over duurzaamheid, voorzieningen en huisvesting. We willen geen saaie slaapstad van Utrecht worden. Je woont in een politiek besluit van partijen die de meeste stemmen kregen. Als jij je niet met de politiek bemoeit, bemoeit de politiek zich toch met jou. Dat gaat ook over veiligheid, sporten en uitgaan. Zorg dan dat de politieke koers jouw koers is en stem!." De de jongeren hebben genoeg wensen: "Huisvesting voor studenten en starters; milieu en verduurzaming, want wij moeten de toekomst tegemoet."

Alle jongeren van 18 tot 30 jaar die geïnteresseerd zijn in de gemeenteraadsverkiezingen zijn welkom voor de Green-Up; een gezellige avond met een politiek tintje, muziek, informatie en jonge sprekers. De avond wordt gehouden op zaterdag 10 maart in De Deel aan de Panoven 10a vanaf 20.00 uur. De toegang is vrij en de eerste twee consumpties zijn gratis. Kijk ook op Facebook: Groen Links IJselstein/evenement.

Meer berichten