De IJsselsteinse Column

IJzig

Ik heb twee vriendinnen die net als mijn dochter bij verkiezingen steevast links stemmen. Dat dames die de progressieve opvattingen van mijn dochter delen mijn gezelschap tolereren, ondanks mijn behoudende opvattingen en mijn geringe gelijkenis met George Clooney zal waarschijnlijk met mijn vaderlijke uitstraling te maken hebben.

Eén van beide is een fanatieke aanhangster van GroenLinks. Met haar heb ik regelmatig heftige discussies over mijn in haar ogen rechtse ideeën. Onlangs nog over mijn suggestie in een vorige column dat zonnepanelen verboden zouden moeten worden; dit naar aanleiding van de brand die in IJsselstein uitbrak doordat er iets fout ging bij de aansluiting van zonnepanelen, en de gevaarlijke situatie die ontstond toen in Zenderpark zonnepanelen van daken waaiden bij de januaristorm.
Afgelopen week ging ik bijna weer in de fout. "Koud hé? " zei ik medelevend tegen haar toen ze bibberend van de kou van haar fiets stapte met een zware boodschappentas. "Geef mij die tas maar. Toch maar goed dat we nog aardgas hebben." grapte ik. Fout natuurlijk. Ze spuwde meteen nog meer vuur dan een fout aangesloten zonnepaneel. "Jij met je aardgas!" brieste ze. "Denk eens aan Groningen! En hoe vaak zijn er geen gasontploffingen?" Ik neem mijn vriendinnen altijd serieus, ook als ze linkse ideeën hebben, dus ik dacht even na over een genuanceerde reactie. Zelf heb ik de tijd van de kolenkachels en oliekachels nog meegemaakt. Dat waren de jaren waarin het nog zin had om te trainen voor de Friese Elfstedentocht, met helden als Reinier Paping en Jeen van den Berg. Ik zie mezelf nog als jongetje door de sneeuw strompelen met zo'n loodzware kolenkit. Deze herinnering bracht me in een toegeeflijke stemming. Ik gaf toe dat alle warmtebronnen bij onhandig gebruik riskant zijn, en dat zonnepanelen in elk geval geen kolendampvergiftiging veroorzaken. Het vuur spuwen had zich intussen omgezet in een ijzig stilzwijgen, dat pas na een grote mok warme chocolademelk met slagroom langzaam ontdooide.

Rinus Verweij

Meer berichten