Voor een keer liet Alex van Eck zijn hond Joy thuis. "Loslopend zwerfvuil ruimen langs een drukke weg met voorbijrazend autoverkeer is te gevaarlijk". (Foto: Lysette Verwegen)
Voor een keer liet Alex van Eck zijn hond Joy thuis. "Loslopend zwerfvuil ruimen langs een drukke weg met voorbijrazend autoverkeer is te gevaarlijk". (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: Lysette Verwegen)

Ruim de troep op: met Alex van Eck en labrador Joy

Alex van Eck is ICT-manager. Maar naast zijn werk heeft hij een bijzondere hobby: samen met zijn labrador Joy zwerfvuil ruimen. Hij heeft zelfs een stichting opgericht: Enjoy Cleaning Up.

IJSSELSTEIN - Sinds zijn vakantie in Curaçao in 2015 kan hij niet meer langs zwerfvuil of een plastic flesje op straat lopen. "In Curaçao zijn mijn ogen open gegaan voor het zwerfvuilprobleem", vertelt hij. "Daar heb ik tot mijn enkels in de troep gestaan, die pas zichtbaar wordt als je uit de 'Disney-resorts' bent. In plaats van mooie vissen zag ik de vervuiling in zee." Hij dacht dat het in Nederland beter was gesteld. "Tot mijn ogen open gingen, dan zie je dat zwerfvuil al bij de voordeur begint. De plastic soep in de zee is ook van ons, want weggegooid plastic zwerft letterlijk decennia lang over de wereld." Die bewustwording was een schok. "Ik wilde wat doen." Omdat hij graag met zijn hond Joy wandelt, trainde hij haar spelenderwijs om plastic flesjes te zoeken. "Nu gaat ze ervoor. Mijn tuin ligt vol met wat we allemaal vinden afgevoerd moet worden."
Overal waar Van Eck komt draagt hij zijn passie uit. "Over de wereld zijn er al dertig honden zoals Joy, geïnspireerd door onze boodschap." Daar blijft het niet bij. "Ik heb in 2016 de stichting Enjoy Cleaning Up opgericht om mijn boodschap te verspreiden en mensen enthousiast te maken dat zwerfvuil ruimen op deze manier leuk is. Ik mobiliseer inwoners van IJsselstein voor opruimacties en de Landelijke Opschoondag. Ik droom van een wereldrecord: zoveel mogelijk mensen en honden trainen en samen zwerfvuil ruimen." Een ludieke actie voerde hij met enkele enthousiastelingen, medewerkers van de RMN en de brandweer op de Weg der Verenigde Naties. "Daar liggen de bermen vol met troep, weggegooid vanuit auto's. Als binnenkort het gras wordt gemaaid wordt alles versplinterd; om via het water en de koeien in onze voedselketen te belanden." Vooral de bewustwording bij kinderen en jongeren is belangrijk. "Door Joy trek ik veel aandacht en iedereen vindt het prachtig. Als ik een kind kan laten nadenken is het al winst. Ik heb er 43 jaar over gedaan. En uiteindelijk begint een schone wereld bij je troep gewoon niet weggooien. Er staan overal prullenbakken."

Jong en oud zijn welkom om Alex en zijn hond Joy te helpen tijdens de Landelijke Opschoondag op 24 maart. Start met koffie om 12.30 uur op de Overtoom. Materiaal om zwerfvuil te ruimen is beschikbaar. Informatie en aanmelden via Facebook: Enjoycleaningup.

Meer berichten