De IJsselsteinse Column

Ik stem op een vrouw

Naarmate de verkiezingen voor de gemeenteraad dichterbij komen kruisen mijn GroenLinkse vriendin en ik steeds vaker de degens over onze politieke meningsverschillen. Vorige week, uitgerekend op Internationale Vrouwendag, was het weer raak.
Femke - zo heet ze niet echt, maar ik noem haar altijd zo als we weer eens ruzie hebben - vindt mij namelijk 'neo-conservatief', 'reactionair' en zelfs 'sexistisch'. En dat terwijl ik van nature toch heel geëmancipeerd ben. Ik was ooit enige tijd huisman, en daar schaam ik me niet voor.


Ik vind zelfs dat elke man die zich de traditionele rol van kostwinner heeft toegeëigend verplicht een paar weken thuis het huishouden zou moeten doen. Een soort maatschappelijke stage of sociale dienstplicht, maar dan thuis onder begeleiding van zijn eigen vrouw. Dan leert meneer ook eens wat écht werken is, en is dat macho-geklets van 'Zeg schatje, het is wel mijn geld dat je uitgeeft hè?' of 'Ik werk me uit de naad voor jou en de kinderen, en jij zit lekker thuis koffie te drinken met de buurvrouw' meteen afgelopen. Bij verkiezingen stem ik ook meestal op een vrouw, maar dat maakt totaal geen indruk op Femke. 'Je stemt alleen maar op haar omdat ze er leuk uitziet, niet vanwege haar politieke ideeën', is haar commentaar. 'Om die reden val ik ook op jou', waag ik daarop te antwoorden.
Op zo'n moment kijkt ze me aan met een blik alsof ze me door een revolutionair volkstribunaal naar Siberië wil laten verbannen; die blik maakt haar niettemin woest aantrekkelijk. ' Vuile sexist!' barst ze los, 'je bent net zo erg als Donald Trump! Wees maar blij dat je niet met me getrouwd bent. Ik zou meteen arsenicum in je koffie doen!' 'Als ik met jou getrouwd was zou ik het nog opdrinken ook', antwoord ik gevat, maar niet gevat genoeg voor Femke. 'Die heb je niet van jezelf , Halbe Zijstra! is haar schamper verweer. "Dat citaat heb je gejat van Winston Churchill.'
Tja, je kunt van Femke beweren wat je wilt, maar ze kent haar klassieken.

Rinus Verweij

Meer berichten