De IJsselsteinse Column

Motorfietsen op de Lekdijk

Jaren geleden had ik een korte maar venijnige briefwisseling met een journalist die een hobbyrubriek voor motorrijders verzorgde in De Telegraaf. Hij wond zich er over op dat er in ons land onvoldoende faciliteiten waren voor off-road biking, waardoor Nederland niet mee kon komen in de internationale wedstrijdtop van deze sport. Met andere woorden: motorfanaten moesten meer ruimte krijgen om rond te rossen in natuurgebieden.

Ik wekte zijn ergernis met een brief waarin ik vaststelde dat de explosieve groei van de motorfietsrecreatie een milieuramp was van ongekende omvang. Natuurlijk zag ik het helemaal verkeerd. Meneer wees mij er op dat jengelende kinderen ook veel lawaai maken, daarmee bij mij de indruk versterkend dat hij geloofde dat zijn IQ in decibels werd uitgedrukt.
Bovendien, zo moest ik mij realiseren, veroorzaken motorrijders geen files. Dat laatste was een klinkklare leugen; motorrijders veroorzaakten toen namelijk ook files. Niet in woon-werk verkeer, maar voor de lol; pesterij en machtsvertoon. De Motorrijders Actie Groep (MAG) maakte toen een jaarlijkse voorjaarstraditie van het veroorzaken van een mega-file met een zogeheten Demo-run op de A12 naar Den Haag met honderden stapvoets rijdende motorclub-types die daarmee protesteerden tegen de toename van wegenbelasting en andere beperkingen van motorrecreatie. Met die Demo-run opende de MAG het 'motorseizoen', zich daarmee meteen als pretrijders en zondagsrijders onderscheidend van de échte motorrijders, die 's winters in weer en wind rustig naar hun werk rijden. Die Demo-runs zijn gelukkig een zachte dood gestorven, en daarmee –zo hoopte ik- ook de MAG.
Maar nee hoor, onlangs liet dit clubje van zich horen door naar de rechter te stappen naar aanleiding van het besluit van de gemeente Lopik om –alleen 's zomers in de weekends - de Lekdijk af te sluiten voor motorrecreatie. Zeker, ik ken enkele voorbeeldige motorrijders. Maar menigeen die het aandurft om met zijn kinderen op een zomerse zondag langs de Lekdijk te fietsen zal dit verbod toch wel toejuichen.

Rinus Verweij

Meer berichten