De IJsselsteinse Column

De juiste zomertijd

We leven al weer een aantal weken in de zomertijd, maar heus: ik heb er nog steeds moeite mee. Ik kan me nog goed herinneren hoe gestructureerd het leven was voordat onder Europese druk dit onzalige klok verzetten werd afgedwongen in 1977, toch alweer lang geleden. Het enige voordeel ervan vond ik dat je zonder je blauw te betalen aan een vliegreis naar de USA je toch een jetlag kon veroorloven. Ik ga er tenminste van uit dat een jetlag vooral een luxe probleem is, maar ja... alleen de lasten en niet de lusten van een trans-Atlantische trip, daar word je toch niet blij van.

En nu we het tóch hebben over tijdverschillen en klokken verzetten: het torenuurwerk van de oude Nicolaaskerk staat al maandenlang stil, met het risico dat mijn bioritme dat toch al zo lijdt onder de zomertijd nóg verder ontregeld raakt. Het zou natuurlijk het beste zijn als het uurwerk zo snel mogelijk wordt gerepareerd, maar teneinde de schade aan mijn gestel zo veel mogelijk te beperken zou ik het volgende willen voorstellen: iedereen weet dat een klok die geheel stil staat twee keer per etmaal de juiste tijd aangeeft. Nu staan door een gelukkig toeval drie van de vier wijzerplaten van de kerktoren op verschillende tijdstippen. Daardoor geeft de toren niet twee keer, maar liefst zés keer per etmaal de juiste tijd aan.
Ik zou het een goed idee vinden als van één van de twee wijzerplaten die nu nog de zelfde tijd aanwijzen de wijzers ook worden verzet, zodat de vier wijzerplaten elk een andere tijd aanwijzen. Daardoor wordt het maximale aantal van acht keer per etmaal de correcte tijd aanwijzen gehaald. Mijns inziens is dat de meest acceptabele noodoplossing zolang het torenuurwerk niet gereviseerd is.

Overigens hoop ik dat na de reparatie de klok wél gelijk wordt gezet, want als hij voor of achter loopt geeft hij helemaal niet meer de juiste tijd aan. Dan geniet acht keer per etmaal toch nog mijn voorkeur. Hopelijk was dit pleidooi een beetje te volgen...

Rinus Verweij

Meer berichten