Leerlingen, personeel en ouders van De Opstap aan de Heemradenlaan, pakken enthousiast aan om de eerste ijsselsteinse afvalvrije school te worden. Met mooie groene schoolpleinen. (Foto: Lysette Verwegen)
Leerlingen, personeel en ouders van De Opstap aan de Heemradenlaan, pakken enthousiast aan om de eerste ijsselsteinse afvalvrije school te worden. Met mooie groene schoolpleinen. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: Lysette Verwegen)

Een afvalvrije school? Niet wachten: gewoon beginnen

Een paar jaar geleden kwam er vanuit de gemeente een oproep voor afvalvrije scholen. Daarna werd het stil. "Maar wij zijn ermee gestart en willen de eerste IJsselsteinse afvalvrije school worden", vertellen directeur John van Batenburg van De Opstap en ouder – en energieambassadeur – Henriëtte Keijzer.

IJSSELSTEIN - Zo waren bijvoorbeeld de lessen van Alex van Eck met zijn hond Joy – bekend als EnJoy Cleaning Up een succes. "Al die energie rondom samen afval opruimen verbindt. De vergroening van ons schoolplein is ook een combi met Alex", vertelt Batenburg enthousiast. "We wilden niet wachten op de gemeente of anderen: we zijn gewoon aan de gang gegaan." Dat past bij onze schoolvisie: "Het gaat om het proces waarin gaandeweg iets ontstaat, net als in de echte wereld en de toekomst. We hebben ook een filmpje aan groep 7 laten zien, waarin een duiker tussen plastic zwemt. Dat komt dichtbij, want plastic afval ligt ook wel eens op school en op straat. De leerlingen werden er stil van." Vooral bewustwording is volgens Henriëtte belangrijk: "Je kunt zelf al beginnen met afval minderen door bekers te gebruiken in plaats van pakjes en brood in een trommeltje mee te nemen. Een van de leerlingen opperde om de schoolmelk in pakjes te vervangen door flessen en bekers." Ook de gescheiden afvalbakken voor de schoolpleinen zijn al besteld. "Daarna plaatsen we die bakken ook in de school. De kinderen hebben posters gemaakt, waar stickers van worden vervaardigd voor op de afvalbakken. De posters zijn te zien in de GreenSpot van de bibliotheek." Er is zelfs een afvalcircuit gedaan: "Buiten afval ruimen. Zo leuk; zelfs de kleuters deden mee. Die bewustwording groeit mee en uit over de andere groepen." Batenburg en Keijzer hopen dat een goed voorbeeld goed doet volgen. "Dat ook andere scholen zelf aan de gang gaan en niet blijven wachten tot er iets wordt voorgeschoteld. Enthousiasme moet je creëren én het moet vanuit de kinderen zelf komen. Gewoon starten en klein beginnen; het hoeft niet een compleet project of een uitgewerkt plan te zijn." Ook met de handarbeidlessen speelt afval een rol. "We hebben van aardappelen een alternatief voor plastic gemaakt."

Meer berichten