WethouderDoesburg werd verrast met een cheque voor kunst in het Kasteelpark. (Foto: Lysette Verwegen)
WethouderDoesburg werd verrast met een cheque voor kunst in het Kasteelpark. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: Lysette Verwegen)

Kunstwerk met historische tekst voor het Kasteelpark

'Ghisebrecht seide dat hi altoes sijn huys niet rumen woude, ende hi sinen rechten here soude.' Vrij vertaald: 'Gijsbrecht zei dat hij zijn huis nooit op zou geven, en zijn rechten als heer zou handhaven', aldus een tekst van Melis Stoke uit 1305. deze tekst zal te lezen zijn in een kunstwerk dat een plek krijgt in het Kasteelpark dat momenteel wordt aangelegd en zijn voltooiing nadert.

IJSSELSTEIN - Het kunstwerk wordt mogelijk gemaakt door een cheque van 1.400 euro van de IJsselsteinse kunstenaars, die in 2000 verenigd waren in het Kunstenaarscafé. Voor de opening van het nieuwe stadhuis en Fulcotheater maakte Dick Versluis het kunstwerk 'Hoera, ik ga voor de Kasteeltuin'. Dat was de aanzet voor een veiling van werken van diverse IJsselsteinse kunstenaars, waarmee 2.992,50 gulden bijeen werd gebracht. Diverse wethouders Kunst en Cultuur volgden elkaar op, maarl kasteelterrein en veilingopbrengst bleven geduldig op elkaar wachtten. Om kunst en cultuur samen te brengen werd gedacht aan de tekst van Melis Stoke, te verwerken in een kunstuiting. Nu het Kasteelpark bijna voltooid is, besloot een kunstenaarsdelegatie de cheque aan cultuurwethouder Doesburg te overhandigen. "Lang gewacht en stil gezwegen… Nooit gedacht en toch gekregen", grapte Doesburg bij de overhandiging. De kunstenaars zijn uitgenodigd om over een plek én de uitvoering van de tekst in het park mee te denken.

Meer berichten