Foto: Lysette Verwegen
De duurzaamste column

Samen tandenpoetsen

Recent ontvingen we als Klimaatneutraal IJsselstein een groene oorkonde: een waardering voor onze duurzame inzet. Natuurlijk leuk om te ervaren dat ons enthousiasme en de kwaliteit van ons platform gezien worden. Maar zijn de vele initiatieven om ons heen dan minder duurzaam?

Ik vind andere initiatieven ook geweldig. Want wat is duurzaam eigenlijk? En wie is duurzamer? Iemand die de kraan dichtdraait tijdens het tandenpoetsen en zijn afval scheidt of iemand die zonneweides aanlegt? De oorkonde hebben we als werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein gehad, vanwaaruit ieder van ons op een andere manier weer een bevlogen duurzame beweging op gang brengt.

Wie zou ik kiezen als ik de oorkonde zou moeten uitreiken? In gedachten maak ik een rondje IJsselstein en denk aan een duurzaamheidsexpert die wereldwijd landen helpt de transitie neer te zetten; het Groen Platform dat zich inzet voor gezond IJsselsteins groen; en onopvallende IJsselsteiners die er niet zo veel over praten, maar het gewoon leven en vanzelfsprekend kiezen voor respectvol omgaan met de aarde en keuzes maken die het minst belastend zijn. En als je het zou benoemen, hun schouders ophalen en zeggen: 'Waarom niet?' Ik word steeds blijer tijdens mijn gedachterondje IJsselstein. Wauw, er zijn toch best veel mooie mensen die ieder op hun eigen manier een bijdrage leveren aan het geheel. Hoe groot of klein het ook is. En als ik toch zou moeten kiezen voor IJsselstein? Mmm… Ik denk dat ik dan bij Hans Lappee uitkom. We hebben nog nooit samen tandengepoetst, dus ik heb geen idee of hij de kraan dichtdraait tijdens het poetsen. Maar hij is wel iemand die in woord en daad veel pionierswerk heeft verricht. Hij heeft veel tuinen vergroend; er zijn door zijn inbreng mooie eetbare siertuinen in het openbaar groen aangelegd en binnen de politiek heeft hij duurzaamheid op de kaart gezet in een tijd dat je nog werd uitgelachen bij het woord biodiversiteit. Ik ga hem toch eens vragen of hij ook de kraan dichtdraait tijdens het tandenpoetsen …

Ivon Vrolijk / klimaatneutraalijsselstein.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden