Historische graven Eiteren worden gerestaureerd


Op begraafplaats Eiteren liggen historische graven met bijbehorende graftekens. Deze graven bestaan uit natuursteen en dateren uit de eerste periode van de begraafplaats. Een twintigtal historische graven vertonen één of meerdere scheuren/breuken. Voor de geschiedenis van IJsselstein is het van belang de graven voor langere tijd te behouden. Vanaf maandag 16 april start een gespecialiseerd bedrijf met het restaureren en veilig stellen van deze graven. De werkzaamheden duren circa 4 weken en vinden plaats op de begraafplaats.

Restauratie graven
Om de graven goed te kunnen restaureren moet de temperatuur boven de 5 graden liggen. Het restaureren houdt in: Het lijmen van de gebroken stenen, het opmetselen van de fundering, een nieuwe funderingsplaat neerleggen en de graven recht leggen.

Behoud historie
Begraafplaats Eiteren is aangelegd in 1829 en is een gemeentelijk monument. Diverse bekende IJsselsteiners en hun families hebben hier hun laatste rustplaats. Onder hen enkele burgemeesters, notarissen en predikanten. De eerste begrafenis vond plaats op 3 juli 1829. Begraafplaats Eiteren geeft zo een belangrijke periode weer in de geschiedenis van IJsselstein. Het doel van deze restauratie is dan ook de begraafplaats zijn historische uitstraling te laten behouden.

Meer berichten