De IJsselsteinse Column

De oorlog en ik

Het gebeurde op vrijdag 10 mei 1940, 78 jaar geleden. Plaats van handeling: Rotterdam Zuid. Het beloofde die ochtend een stralende rustige lentedag te worden, maar het liep totaal anders.

Bij het eerste ochtendgloren werd het gezang van de merels plotseling overstemd door het aanzwellende gebrom van honderden vliegtuigmotoren, dat zich al snel mengde met de doffe dreunen van bomexplosies en de roffel van luchtafweergeschut. Nederland werd ruw gewekt uit de droom van neutraliteit, en bevond zich plotseling midden in de harde werkelijkheid van Hitlers Blitzkrieg.
Het vliegveld Waalhaven ten zuiden van Rotterdam was één van de doelen van een reeks Duitse bombardementen, gevolgd door luchtlandingen. Parachutisten en luchtlandingstroepen moesten midden in vijandelijk gebied landen en zo snel mogelijk een aantal strategische objecten in handen krijgen. Bij Rotterdam ging het om de Maasbruggen. Al snel rukten de Duitse troepen op door de straten van de nieuwbouwwijk Rotterdam Zuid, goed getraind, maar zenuwachtig door gebrek aan ervaring. Straatgevechten zijn een nachtmerrie voor militairen. Achter elk venster loert gevaar. Zo ook in Rotterdam; er was regelmatig vuurcontact met verspreid optredende Nederlandse troepen. Toch bleek de Duitse opmars onstuitbaar, en een deel van de voorhoede bereikte de Gruttostraat, op korte afstand van de Maas. Eén Duitser schrok en spande zijn wapen. Er kwam een jongeman op hem af. Een valstrik? Wat nu? Schieten of toch maar even afwachten? Hij koos impulsief voor het laatste. Toen klonk een mannenstem uit een deuropening: "Jan, ben je gek? Hier komen!" Jan haastte zich naar binnen. Zijn vader was schoolhoofd en duldde geen ongehoorzaamheid. De Duitser liet zijn wapen zakken en vervolgde zijn weg met zijn kameraden.
Jan zou de oorlog overleven, met zijn vriendin trouwen en twee kinderen bij haar krijgen. Eén daarvan werd later de moeder van mijn kinderen. Haar baan bracht ons naar IJsselstein.
Het is bizar dat ik zo veel te danken heb aan de zelfbeheersing en professionaliteit van een Duitse parachutist, op die vrijdagochtend in Rotterdam.

Rinus Verweij

Meer berichten