De kern van de Knijperploeg  knijpert al heel wat jaartjes mee. Initiatiefnemer Antoon van der Griend en echtgenote Annie zijn al 20 jaar de 'pater en mater familias' van de groep. (Foto: Lysette Verwegen)
De kern van de Knijperploeg knijpert al heel wat jaartjes mee. Initiatiefnemer Antoon van der Griend en echtgenote Annie zijn al 20 jaar de 'pater en mater familias' van de groep. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: Lysette Verwegen)

20-jarige Knijperploeg IJsselveld-Oost gaat onverdroten door

"Toen ik begon met de knijperactiviteiten in IJsselveld-Oost had ik niet gedacht dat we dit 20 jaar zouden doen", vertelt initiatiefnemer Antoon van der Griend (84). Maar het zwerfvuilprobleem is in de loop der jaren niet opgelost. "Dus gaan we door", zegt hij vastberaden.

IJSSELSTEIN - Hij oogt fragiel, maar zijn wilskracht is er niet minder om. Samen met echtgenote Annie is Antoon van der Griend de pater en mater familias van de knijperploeg in IJsselveld-Oost. Trots laten ze de plakboeken zien, netjes bijgehouden vanaf de eerste straatveegdag in 1998 met draaiorgel en vuilniswagen op de Televisiebaan. Er kwamen in alle jaren heel wat wethouders en burgemeesters op bezoek. "En ze hielpen allemaal mee", vertelt Antoon. Zelf kan hij niet meer knijperen, maar hij houdt de administratie bij, terwijl Annie en Annie – 'De twee A's' – zorgen voor koffie en koekjes. "We hebben een geweldige en gezellige ploeg, zelfs met vrijwilligers van buiten de wijk. Dat stimuleert." Hij bladert door de boeken, waar te zien is hoe sommige vrijwilligers ouder worden en ook vrijwilligers zijn verdwenen door verhuizing of ziekte. "Maar we hebben ook nieuwe aanwas en een van de vrijwilligers neemt vaak haar kleinkinderen mee."

Of de wijk veranderd is? "Niet schoner, wel anders na de sluiting van de onderdoorgangen bij de flats, het verwijderen van veel struiken en betere verlichting. In de beginjaren vonden we banden, wc-potten en poepluiers in het groen. Dat staat tegenwoordig – helaas – vaak naast de containers, want in het gras valt het direct op." In de beginjaren kregen de vrijwilligers ook vaak commentaar van de bewoners: 'Daar hebben we de gemeente toch voor' en 'Daar betalen we belasting voor'. "Ons antwoord was steevast: Wil je zelf ook even meehelpen? Inmiddels zijn we als ploeg wel bekend in de wijk, waar we tienmaal per jaar een ronde doen en sommigen ook hun eigen omgeving schoonhouden. Harm staat zelfs bekend als 'de man met de blauwe emmer'. Maar ik schaam me nog steeds rot voor alle zooi die we vinden. Onze aandacht mag niet verslappen." Hij is blij met de ondergrondse containers en de samenwerking met reinigingsbedrijf RMN en gemeente. Wat hij mist: "De handhaving!" En: "Nog meer vrijwilligers."

De Knijperploeg van zo'n 21 man/vrouw gaat het 20-jarig feest vieren in september. "We zijn een hechte en gezellige club en organiseren - dankzij sponsoring en wijkbudget via de bewonersgroep - wel vaker iets extra's voor de vrijwilligers."

Meer berichten