Leontine Schuijff draait twee 24-uursdiensten per maand op de Dierenambulace IJsselstein. ''Natuurlijk moet je begaan zijn met dieren, maar je kunt je niet laten leiden door emoties, al is dat soms moeilijk.'' (Foto: Karin Doornbos)
Leontine Schuijff draait twee 24-uursdiensten per maand op de Dierenambulace IJsselstein. ''Natuurlijk moet je begaan zijn met dieren, maar je kunt je niet laten leiden door emoties, al is dat soms moeilijk.'' (Foto: Karin Doornbos) (Foto: Karin Doornbos)

Soms wel even slikken op de dierenambulance

Een geadopteerde rode kater, een witbuik-egel, parkieten, twee cavia's en een konijn. En dat zijn nog maar de eigen dieren van dierenambulancemedewerker Leontine Schuijff. Leontine (40) is technisch onderwijsassistent (TOA), moeder van twee jonge kinderen, ze beheert een mini-bieb en sinds een jaar is ze vrijwillig medewerker bij de Dierenambulance IJsselstein. Een druk bestaan.

IJsselstein - Enthousiast vertelt Leontine over haar hectische leven - ''ik kan ook heel goed met een boek op de bank zitten hoor'' - en over haar opmerkelijke beslissing om zich bij de dierenambulance aan te sluiten. ''Ik was gestopt met mijn studie en had even vrij genomen. Op een nacht werd ik wakker en dacht: waarom ga ik niet bij de dierenambulance werken?''
Inmiddels werkt Leontine er een jaar. Ze draait twee 24-uursdiensten per maand. Het voorjaar is een drukke tijd. Het broedseizoen begint, en er zijn veel jonge dieren. Er wordt het vaakst gebeld voor aangereden dieren en gewonde vogels. ''De duif staat met stip op één.'' Ook weten mensen de dierenambulance te vinden voor verdwaalde honden of katten. ''Wij kunnen de chip uitlezen.'' Deze dieren gaan tijdelijk naar dierenasiel De Rijpickerwaard.
Helaas is er gebrek aan goede opvang voor wilde dieren als egels, eekhoorns en hazen. De Flora- en faunawet stelt strenge eisen. ''Wel zuur, je doet je best om een dier te redden en kunt er vervolgens nergens mee naartoe.'' Soms moet je dan uitwijken naar een opvang ver buiten de regio.
''Natuurlijk moet je begaan zijn met dieren, maar je kunt je niet laten leiden door emoties, al is dat soms moeilijk. Het is belangrijk om nuchter en koelbloedig te blijven. En het is ook belangrijk dat je goed met mensen om kunt gaan. Misschien wel het allerbelangrijkste. Je hebt te maken met mensen die overstuur zijn, of verdrietig.''
Toch kun je je emoties niet altijd uitschakelen. Leontine noemt de aanrijding van een jong hondje. De pup was losgeschoten uit z'n riem en de weg opgerend. Het was al snel duidelijk dat het beestje niet meer te redden was. ''Zoiets laat je niet onberoerd. Je hebt dan naast de zorg voor het dier te maken met de paniek en het verdriet van de baasjes. Dan moet ik zelf ook even flink slikken.''
De dierenambulance bestaat bijna acht jaar en is begonnen als huisdierenvervoerservice vanuit Dierenkliniek IJsselstein. Deze service biedt de dierenambulance nog steeds.

Leontine houdt ook een blog bij over haar belevenissen op de dierenambulance. Volg haar via http://op-de-dierenambulance.simplesite.com. Voor meer informatie over het steunen van de dierenambulance: www.huisdierenvervoerservice.nl

Meer berichten