Foto: Lysette Verwegen
De duurzaamste column

Gekke Henkie?

In deze column moet het natuurlijk gaan over het werken aan een klimaatneutraal IJsselstein. Maar toch wil ik ook iets over mezelf vertellen, want klimaatneutraal begint ook bij jezelf. Ik heet Henk en ik heb nog weinig haren, die bovendien erg kort zijn. Zo weinig en zo kort, dat ik ze niet uitgebreid hoef te wassen. Ik zal u uitleggen waarom ik deze ontboezeming doe. Enkele jaren geleden waren we op een camping in het Sauerland. Om een warme douche te gebruiken moest je een muntje kopen bij de receptie die regelmatig dicht was. Dat was ingewikkeld; letten op de tijden terwijl je op vakantie bent. Dus 's ochtends behielp ik mij met een koude douche. Ik merkte dat zo'n douche me wel goed deed. Het water was weliswaar koud, maar nadat ik me afgedroogd had, voelde ik me flink opgefrist.
Weer thuisgekomen zette ik de nieuwe vakantiegewoonte door. Op televisie zag ik een programma over Wim Hof - de 'Iceman' - die door training en ademhalingsoefeningen goed tegen kou kan. Een uurtje in een bak met ijs liggen was geen probleem voor hem en hij heeft diverse kouderecords op zijn naam staan. En ik hoorde meer verhalen. Dat je je kunt wapenen tegen kou en dat je dan gezond bruin vet aanmaakt. Kortom koud douchen is dus heel gezond. En nog belangrijker: ik voelde me er ook goed bij. Niet tijdens het douchen, maar wel erna. En mijn korte haren hoef ik niet warm te wassen, dat scheelt.
Als je koud doucht, bespaar je als persoon per jaar 10.000 liter warm water en 180 kilo CO2. Een warme douche kost per keer ongeveer 0,30 euro, dan verdien je in een heel jaar toch mooi 100 euro. Alleen voor 'gekke Henkie' zou dit een belangrijke reden zijn. Maar voor mij is het veel belangrijker dat het mij verkwikt, dat het gezond is en dat ik op die manier zelfs een kleine bijdrage lever aan een klimaatneutraal IJsselstein. Waarschijnlijk heb ik niet kunnen overtuigen om nu koud te gaan douchen, maar Henkie voelt zich er goed bij. Misschien is de naderende zomerperiode een mooi moment om het eens te proberen.

Henk Lindeman / klimaatneutraalijsselstein.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden