Mijn leven als IJsselsteinse jongere

Mannen en koken

Koningsdag. Een dag waarbij we lekker struinen over de marktjes en kraampjes die voorzien zijn van een bizarre hoeveelheid aan rommel, maar waar na goed zoeken toch nog wel eens een gouden koop tussen kan zitten. Een dag waarbij we op elke mogelijke manier happen proberen te nemen uit de oranje tompouce en waarbij we ook nog eens met een schuin oog kijken naar het echte feestje van de koning, wat dit jaar in Groningen plaatsvond. Zelf ben ik naar Utrecht geweest met een stel vrienden, waar wij ons vermaakten tussen de drukte van muziek, rommel en vooral heel veel eten. Daarom was het ook niet gek dat ik die volgende zaterdag toch een beetje last had gekregen van mijn buik. Dat had ik trouwens aan het begin van de week al, wat ik even verder uit moet leggen.

De masterchef van ons gezin is mijn moeder, maar omdat zij een weekje weg was samen met mijn zus, kwam de taak 'koken' ineens bij ons te liggen. Omdat ik niet verder kom dan het bakken van een ei, kreeg mijn vader de eer om maar liefst vijf gerechten die week op tafel te brengen. En dat was met verdeeld succes. Die verdeelde successen kwamen deels door mij, omdat ik de boodschappen moest halen en dus blijkbaar verkeerde ingrediënten had gekocht, die we dus wel in het gerecht gingen verwerken. Daarnaast was er nog een gerecht waar ik toch duidelijk over was geweest dat die niet te heet mocht worden gemaakt, wat mijn vader toch gedaan had. Als resultaat zaten wij beiden al boerend en met tranen in de ogen aan de kip, die uiteindelijk wel heel lekker op smaak was gebracht. Daarnaast aten we een aantal supermaaltijden, dus eigenlijk mag ik niet klagen.
Feit is wanneer twee mannen voor het avondeten moeten zorgen je snel dit scenario krijgt, maar goed. Toen mijn moeder weer thuiskwam, en er een heerlijke spaghetti voor mijn neus stond, was ik toch wel erg blij.
Spoedig zal ik als amateur in kooktraining gaan bij mijn moeder, de masterchef, maar ik kan toch ook nog genoeg leren van mijn vader. Hij is de semi-masterchef!

Bram Wijnholt

Meer berichten