De IJsselsteinse Column

Knotwilgen

Als ik langs de Zuid IJsseldijk rijd geniet ik altijd van het landschap in dit deel van het Groene Hart dat –nog- niet ten offer is gevallen aan de kubieke-meter-verslaving van grijpgrage projectontwikkelaars. Het is met name het uit de middeleeuwse moerasontginningen voortkomende slotenpatroon, gemarkeerd door lange rijen knotwilgen, dat zo bepalend is voor dit karakteristieke Hollandse landschapstype.

Er is geen Hollandser boom denkbaar dan de klassieke knotwilg; hij is symbolisch voor enkele kenmerkende eigenschappen van de Hollandse identiteit, voor zover je daarvan kunt spreken.
De discussie over die identiteit is actueel. Het onderwerp kwam onlangs aan bod bij Eva Jinek, en zelf had ik vorig jaar het genoegen in het Fulco hierover met de historicus Herman Pleij van gedachten te wisselen. Het lastige is dat de Hollandse/Nederlandse identiteit nogal open en diffuus is en daardoor niet voortdurend herkenbaar. Onze charmante koningin heeft zich ooit wel eens laten verleiden tot de uitspraak dat ze de Nederlandse identiteit niet kon vinden. Dit open karakter heeft een zeer lange traditie. Toen tweeduizend jaar geleden de Romeinen kwamen binnenmarcheren gingen de hier wonende Bataven al snel hun gewoonten overnemen. Toen in het kielzog van de Romeinen een stelletje fanatieke monniken vanuit Rome hier het Christendom kwamen prediken, werd die religie hier al snel gemeengoed. Alleen de Friezen hadden het lef om die opdringerige Bonifatius terug te fluiten, zij het iets te hardhandig. Kortom: wij stonden en staan open voor Mediterrane culturele en religieuze expansie. Daarom kun je onze moslimbroeders en –zusters moeilijk kwalijk nemen dat ze ook een bescheiden stempeltje op onze identiteit willen drukken. En heus mensen, we hoeven echt niet zo bang te zijn voor de frisse wind van vreemde invloeden. Onze identiteit kan wel een stootje velen. Denk maar aan de knotwilg. Als zijn takken te ver boven het maaiveld uitsteken worden ze ingekort. En die takken kunnen heel ver meebuigen, maar ook hard terugzwiepen.

Rinus Verweij

Meer berichten