De IJsselsteinse Column

Hoofddoekjes

Als ik al ooit vooroordelen had ten opzichte van jongedames met hoofddoekjes, dan ben ik daar inmiddels wel van genezen. De term hoofddoekjes klopt eigenlijk al niet. Russische boerinnen, die lopen met hoofddoekjes; grove theedoeken met een knoop erin. Niet te vergelijken met de de elegante hijabs, vaak gemaakt van prachtige stof, die door de draagsters op sierlijke wijze om het hoofd worden gedrapeerd.

In mijn buurtsuper word ik vaak door zo'n jongedame bij de kassa geholpen. Ze is hier geboren en spreekt accentloos Nederlands, ze is vriendelijk en attent, en ze doet wonderen met haar vakkundig aangebrachte oog-make up. Ik heb al eens opgemerkt dat vrouwen vaak de hoop der natie zijn. Dat heeft ook multi-culturele betekenis. Vrouwen die uit een traditionele patriarchale cultuur komen zijn gewend om weerstanden te overwinnen ten behoeve van hun eigen emancipatie. Dat versterkt hun zelfvertrouwen en prikkelt hun intelligentie.
Ik mocht daar onlangs een frappant voorbeeld van meemaken. Vanuit het IJsselsteinse veteranen-netwerk ben ik actief als gastspreker op scholen, met als thema vredesmissies. In Utrecht gaf ik les op de Weekendschool in Overvecht, aan een kleine groep brugklassers van overwegend Marokkaanse afkomst. Ik was benieuwd hoe ze om zouden gaan met een pittig interactief scenario over de marine-inzet tegen piraterij voor de kust van Somalië. Ze kregen de keuze voorgelegd: ga je een gekaapt schip met twee aanvalsboten benaderen, of zet je één boot in met ondersteuning van een helikopter die mariniers langs een touw op het dek laat landen? Een meisje met hoofddoek leek op het eerste gezicht niet zo geboeid. Maar na enig nadenken keek ze me indringend aan en zei: "Die deklanding lijkt me te riskant. Ik zou de helikopter als afleiding gebruiken, dan heeft die aanvalsboot meer kans om ongemerkt te naderen." Kijk, van zùlke meiden moeten we het hebben!
Het haar op hun hoofd laten ze vaak niet zien, maar hun tanden durven ze gelukkig wèl te tonen.

Rinus Verweij

Meer berichten