Foto: Lysette Verwegen
De duurzaamste column

Theevraag van de dag

'Hoe duurzaam ben jij?' Het had een vraag op het labeltje van een theezakje kunnen zijn. Als nieuwe columnist van Klimaatneutraal IJsselstein stelde ik mezelf die vraag na het zien van een reportage op televisie. In die reportage werden klanten van een supermarkt gevraagd om hun net gekochte boodschappen uit te pakken en over te pakken in bakjes en voorraadbussen. Wat achterbleef waren karren vol plastic en ander verpakkingsmateriaal. Ik schrok van deze hoeveelheid en ben eens kritisch naar de boodschappen gaan kijken die in mijn winkelkarretje belanden.
Waarom zit er eigenlijk een extra stukje plastic om een biologische komkommer en waarom moeten sommige etenswaren per stuk verpakt worden? Het is van mij en veel andere mensen geen onwil om zoveel verpakking te kopen. Je kunt helaas niet anders, want het de producten liggen nu eenmaal zo in de supermarkt. En ja, er zit natuurlijk ook wel een stuk gemakzucht bij. Want hoe makkelijk is het niet om een tasje bij de kassa mee te nemen in plaats van altijd een boodschappentasje op zak te hebben. Je moet er maar net aan denken.
Gemak dient de mens, dus ik heb tegenwoordig standaard opvouwbare tasjes in mijn jas. Het verpakkingsprobleem los ik er niet volledig mee op, maar het is een begin. Die witlof hoeft echt niet in een apart zakje en de citroenen kunnen ook wel los mee. Vaak zijn losse producten ook lekkerder.
Neem nu die thee. Voordat ik bij dat leuke zakje met die theevraag kom, heb ik een plasticje weggegooid en per zakje een papiertje en soms zelfs nog een extra plasticje. De verpakking weegt al meer dan alle thee uit dat doosje bij elkaar. De oplossing ligt bijna voor de hand: losse thee! Je kunt het zelf doseren, je hebt voldoende voor het aantal kopjes dat je wilt zetten en je kunt ook je eigen cocktailthee mixen. Voorverpakte thee is wel makkelijker, maar losse thee vind ik lekkerder en er zijn veel meer smaken te verkrijgen! Het enige wat ik dan mis is de theevraag van de dag: 'Hoe smaakt jouw ideale kopje thee?'

Keesjan Steverink  / klimaatneutraalijsselstein.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden