Foto: Ad Velders
Mijn leven als IJsselsteinse jongere

Eindexamens

Velen van jullie zitten er momenteel midden in, de eindexamens. Een periode van twee weken die door de meesten wordt gezien als de meest drukke en meest stressvolle periode van hun hele schoolcarrière. Dat is natuurlijk ook niet gek, want het zijn natuurlijk wel de toetsen waarvan het afhangt of je wel of niet eindelijk verlost bent van de middelbare school.
Als ik mensen hoor die nu middenin hun examentraject zitten, gaat het bij mij toch wel een beetje kriebelen. Veel stress, weinig slaap en vooral heel veel leren. Ik zit zelf in de vijfde klas van het VWO, dus ook voor mij zijn deze ramptoetsen niet meer heel ver weg. Dit is mijn laatste normale jaar op de middelbare school, tenminste als alles goed gaat. Om volgend jaar alles te mogen afsluiten en dit hoofdstuk af te ronden in mijn grote boek is wel een heel mooi vooruitzicht en ik ga er natuurlijk alles aan doen om dit waar te maken. Want soms ga je echt met lood in je schoenen naar school. Maar als je er eenmaal vanaf bent en je de wijde wereld in gaat, ben ik toch benieuwd of ik het niet een klein beetje ga missen. Je stapt als het ware een heel nieuw leven in en dat is in mijn geval wel echt iets om naar uit te kijken. Journalistiek studeren in mijn lievelingsstad geeft me wel de kriebels en daar kijk ik erg naar uit.
Maar voordat dit alles ook daadwerkelijk werkelijkheid wordt, moet er nog gezwoegd worden, de laatste loodjes zoals dat altijd zo mooi wordt genoemd, maar die doorgaans wel zwaar vallen.
Misschien dat ik in de zomervakantie, voorafgaand aan mijn examenjaar, alvast begin aan mijn afscheidsspeech voor De Passie, de school in Utrecht waarop ik zit. Om jan en alleman te bedanken voor zes mooie jaren op deze intrigerende school. Een school met topdocenten en een geweldige conciërge, Abdul. Wat een wereldgozer is dat zeg.

Bram Wijnholt

Sterkte voor jullie allemaal tijdens de laatste loodjes en alvast een hele mooie en vooral lange vakantie toegewenst!

Meer berichten