Foto:
De IJsselsteinse Column

Die eerste indruk

Ik probeer me te verplaatsen in iemand van buiten IJsselstein die voor het eerst onze stad bezoekt. Hij rijdt naar de parkeergarage aan de Overtoom en stapt daar uit zijn auto. Wat is dan het eerste wat hij van ons mooie IJsselstein te zien krijgt?

Een grauwe betonnen trap die doet denken aan een bunker uit de oorlog. Vervolgens komt hij op straatniveau en ziet de gevel van het Stadhuis. Persoonlijk moet ik altijd aan Honselersdijk denken als ik ons Stadhuis zie, en dat is geen compliment.
Voor mensen die niet zoals ik onder de rook van het Westland geboren zijn een toelichting: Honselersdijk was ooit het Versailles van Den Haag. Stadhouder Frederik Hendrik had daar in de 17e eeuw een prachtig paleis laten bouwen, omringd door siertuinen. Helaas is dat allemaal verloren gegaan, en vind je nu op die plek niets anders dan bedrijventerreinen en glastuinbouw. Die kassen waren toch al geen verfraaiing van de omgeving, en door schaalvergroting is dat nog erger geworden. De glaspanelen waarmee de gevel van het Stadhuis is bedekt doet sterk aan die foeilelijke kassen denken. Toegegeven, er ligt een interessant concept aan ten grondslag. Een hedendaagse stadspoort, een ontmoeting van oud en nieuw IJsselstein, met het gezellige theatercafé als brandpunt. Maar waarom die glaspanelen? Is het de bedoeling geweest om de beoogde transparantie van het gemeentebestuur te symboliseren? Architectuur is in zeker opzicht te vergelijken met kleding. Doorzichtig kan heel spannend zijn, maar dan moet je niet tegen een gebreide wollen borstrok aankijken. Zoiets is namelijk wel het geval met het Stadhuis: achter het glas zie je gewoon de steenwol-isolatie zitten. En dan hebben we het nog niet eens over de frequentie waarmee beschadigde glaspanelen moeten worden vervangen.
Ooit pleitte ik voor het planten van klimop als oplossing voor het buxusmot-probleem. Dat is ook bij het Stadhuis toe te passen. Glas vervangen door ondoorzichtige panelen, en klimop er tegenop laten groeien. Dat oogt veel vriendelijker, en het is ook leuk voor nestelende vogels.

Rinus Verweij

Ad Velders
Meer berichten