Foto:
Mijn leven als IJsselsteinse jongere

Heuse voetbalcrisis

Over acht dagen begint dat immense voetbalevenement waar menig voetballiefhebber watertandend naar uitkijkt, het wereldkampioenschap voetbal. Weet u nog, in 2014, toen wij met Dirk Kuyt en John Heitinga in de halve finale van het WK stonden in Brazilië, tegen de Argentijnen. Of toen Arjen Robben in de finale van 2010 een op een kwam met keeper Casillas, maar miste. Het waren momenten dat wij als kikkerlandje nog wel wat potten konden breken op zo een mondiaal eindtoernooi. Maar helaas zitten wij nu in een langdurige recessie, een heuse voetbalcrisis. Waar landen als Panama, Iran, Saoedi-Arabië en Senegal wel gaan, blijven wij lekker thuis, aan de buis gekluisterd voor de komende voetbalmaand.
Rusland is dit jaar het decor van het WK, het domein van Poetin, die natuurlijk erg content is dat dit toernooi de oversteek heeft gemaakt naar zijn land. Zelf heb ik altijd een dubbel gevoel als een wereldkampioenschap wordt gehouden in een corrupt land. De volgende editie, in 2022, zou gehouden moeten worden in de zandbak van Qatar, een land waar menig mensenrecht tot op de dag van vandaag nog geschonden wordt. Daarnaast zou het WK wel in de winter gehouden moeten worden, want anders is het veel te warm voor de dik betaalde, verwende voetballertjes. Belachelijk natuurlijk. Maar goed, toch kan ik niet ontkennen dat ik in deze editie erg veel zin heb.
De vraag is alleen, voor wie gaan we deze keer juichen? Zelf koester ik een enorme liefde voor het Italiaanse elftal, een stel passievolle veteranen die stuk voor stuk voorop gaan in de strijd. Maar ook zij zijn er niet bij dit jaar, in wat toch is gaan lijken op een uitgedunde versie van het WK, om het zo maar eens te verwoorden. Dus ben ik in deze periode volledig neutraal en hoop ik eigenlijk dat een land als Egypte hem wint, zou toch een keer leuk zijn. Maar als ik eerlijk ben, zeg ik dat Spanje het wereldkampioenschap voetbal van 2018 gaat winnen. Alleen is dat natuurlijk slechts een gissing. Ik ben benieuwd!

Bram Wijnholt

Ad Velders
Meer berichten