Vader Kees is de vakman. Zoon Thijs laat het zich graag uitleggen door vakman Joery, maar uiteindelijk zit hij toch liever achter de computer en wil hij graag een website bouwen. (Foto: Lysette Verwegen)
Vader Kees is de vakman. Zoon Thijs laat het zich graag uitleggen door vakman Joery, maar uiteindelijk zit hij toch liever achter de computer en wil hij graag een website bouwen. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Alles mogelijk in de wereld van vakmanschap en techniek

Het Cals College stond zaterdag bol van de techniek. Zo'n 45 bedrijven toonden de ruim 1.300 bezoekers hun technische hoogstandjes, apparatuur, kennis en mogelijkheden. Want een ding is zeker: de techniek is de toekomst en vakmensen zijn nauwelijks te krijgen; of het nu een loodgieter, een timmerman of een ICT'er is.

IJSSELSTEIN – Thijs (10) spant zich onder deskundige begeleiding van Joery van BLR-Bimon Klimaatbeheersing in om van twee holle buisjes aan elkaar te solderen. Vader Kees kijkt trots toe. "Ik hou van techniek en heb drie jaar op deze Dag van de Techniek demonstraties gegeven voor mijn werkgever CCW de Gier. Het ambacht is al jaren mijn ding." Of zoonlief daar ook voor kiest is de vraag. "Dit was leuk, maar computers zijn leuker. Kom pap: we gaan een website bouwen", zegt Thijs terwijl hij wegrent.

Marieke Stigter, voorzitter van de 'Vrienden van de Techniek, powered bij Cals', en Marlous Birkhoff, projectleider van de dag, beiden vanuit hun bedrijven Stigho Elektro en BLR-Bimon met ervaring in de wereld van techniek zijn tevreden met de zevende editie van het evenement. "De belangstelling stijgt elk jaar. Daar zijn we blij mee, want er is een groot tekort aan vakmensen. De jonge instroom is belangrijk en we investeren veel tijd in opleiding en begeleiding van stagiaires en leerlingen. Het is onze kweekvijver voor nieuw talent. De elektricien is doorontwikkeld en breed inzetbaar in de intelligente totaalsytemen van nu." Het beeld van de techniek verandert gelukkig. "Techniek is breed en altijd in ontwikkeling. Er is aanbod voor iedereen, in elke branche en op elk niveau: van beroepsonderwijs tot universitair. Ook zij-instromers en werkzoekenden kunnen voor omscholing in de techniek: met baangarantie!", vertellen Marieke en Marlous. "Gelukkig ziet Den Haag ook het belang van techniekonderwijs. Er wordt honderd miljoen euro geïnvesteerd in vmbo-scholen om goed techniekonderwijs aan te kunnen bieden." Ook voor het Cals College, dat techniekonderwijs tegen de klippen op al jaren hoog in het vaandel heeft staan. "Daar zijn we als bedrijfsleven dankbaar voor. Het Cals is een begrip in de regio." De betrokkenheid van school en bedrijven is groot. "Dat zie je aan het enthousiasme waarmee bedrijven en personeel meedoen aan de Dag van de Techniek."

De Vrienden van de Techniek werken samen in goede en in crisistijden. De verbondenheid tussen de bedrijven is groot deze dag. "Iedereen zet zich enthousiast in omdat we weten hoe belangrijk deze techniekdag is." Kijk op: www.dagvandetechniek.nl.

Meer berichten