Vrouw Berthe is abrupt van haar vertrouwde plekje het Kasteelpark in verhuisd. (Foto: Lysette Verwegen)
Vrouw Berthe is abrupt van haar vertrouwde plekje het Kasteelpark in verhuisd. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Onverzettelijke vrouw Berthe abrupt verplaatst

Fier en standvastig waakte vrouwe Berthe sinds mei 2009 aan het Kronenburgplantsoen over IJsselstein. Maar nu rest een groot gat tussen de groene buxushaagjes: de vrouwe is met sokkel en al het Kasteelpark in verhuisd, achter de hekken.

IJSSELSTEIN – Vrouwe Berthe uit op Facebook – haar favoriete spreekbuis – haar verontwaardiging. "Ik mis mijn plaats midden in de samenleving waar ik geniet van mensen die in te voet of op de fiets dicht langs mij naar huis of naar hun werk op weg zijn. Mijn reputatie van onverzettelijkheid lijkt naar de gallemiezen door de grachtengordelmaffia. Maar wij laten ons niet inperken, wij gaan tot het uiterste…"

De vrouwe is niet te spreken over het participatietraject en vraagt zich af welke versufte ridder namens haar is gehoord. Ze krijgt veel bijval: van petities voor terugplaatsing tot rigoureuze bevrijdingsacties met bloembommetjes. Ook waren er mensen die haar een hart onder de riem wilden steken door haar te attenderen op de schoonheid van haar nieuwe standplaats.

Ridder Roderick wil voor Berthe ten strijde trekken. "Met mijn zwaard zal ik uw eer verdedigen, zoals ik blijf strijden voor mijn terugkeer in de Kasteeltoren." "Als alle IJsselsteinse historische beelden verhuizen wordt het nog druk in het park", aldus de vrouwe. "Gelukkig hebben ze de beenderen nog niet uit onze laatste rustplaats gehaald om de torenkamer te pimpen."

Meer berichten