Voor alles over het geheugen naar het Geheugenkabinet

Lysette Verwegen

Sinds vorige week is de bibliotheek een Geheugenkabinet rijker: dé plaats om van alles te vinden dat met het geheugen te maken heeft; van spelletjes om het geheugen te trainen en dvd's tot romans en boeken waarin het geheugen of geheugenaandoeningen een rol spelen. IJsselstein heeft daarmee een primeur in de provincie Utrecht.

IJSSELSTEIN - Hoe leren baby's? Hoe werkt het puberbrein? Kun je je geheugen trainen? Wat als je vergeetachtig wordt? Het Geheugenkabinet beslaat het hele spectrum van onthouden en vergeten: van leuke thema's zoals begrijpen en het 'fit houden' van je geheugen tot serieuze onderwerpen zoals dementie en mantelzorg. Bezoekers vinden er een uitgebreide collectie boeken en spel- en beeldmaterialen, maar kunnen en kunnen ook terecht met hun vragen. Bijvoorbeeld ter geruststelling: het blijkt heel normaal te zijn dat 59-plussers – al bijna de helft van de bevolking – in meer of mindere mate last hebben van vergeetachtigheid.

"Van spel tot serieuze onderwerpen; in het Geheugenkabinet is alles te vinden", vertellen Nienke Rijkeboer en Ilja Bakker. Het idee voor een geheugenkabinet is begonnen in de Amsterdamse bibliotheek waar alle materialen rond geheugen en dementie werden geclusterd. "Dat beviel zo goed dat een pilot werd gestart om dit idee in het hele land uit te rollen. Wij zijn de eerste bibliotheek in Utrecht die meedoet", vertelt het tweetal. Dat betekent dat steeds wordt nagegaan welke materialen er zijn of waarmee de collectie aangevuld moet worden, of de naam dekkend is en met wie er samengewerkt kan worden. "Zo hebben we contacten met Isselwaerde, Mariënstein, Ewoud, het Alzheimercafé en de werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein. Het netwerk dat we daarmee hebben is onmisbaar: zij hebben de informatie en de ervaring, wij de ruimte en de collectie." Maar het gaat niet alleen over dementie. "We bleken al veel romans, ervaringsverhalen en praktische boeken over het geheugen en geheugentraining en –aandoeningen is huis te hebben. Dat hebben we al aangevuld met prentenboeken voor kinderen, zoals: 'Als oma je naam niet meer weet' en spellen om te spelen met iemand die dementie heeft, naast spelletjes om je geheugen te trainen. Alle materialen zijn herkenbaar aan de Geheugenkabinetsticker." Ze benadrukken: "Het Geheugenkabinet gaat niet alleen over dementie! En we gaan geheugenactiviteiten organiseren."

Meer berichten