In de tap in een blokhut naast de stal zit onbewerkte verse melk van eigen koeien. (Fam. Aantjes)
In de tap in een blokhut naast de stal zit onbewerkte verse melk van eigen koeien. (Fam. Aantjes) (Foto: Fam. Aantjes)

Burgemeester opent eerste verse melktap

Lopik - Burgemeester Laurens de Graaf heeft vorige week maandag een bezoek gebracht aan het melkveebedrijf van de familie Aantjes aan de Lopikerweg West 48 te Lopik. Hij heeft zich laten informeren over de eerste melktap in de Lopikerwaard, die hier sinds enkele weken in bedrijf is.
In de tap zit onbewerkte verse melk van eigen koeien. De melk is voller van smaak door het hogere vetpercentage dan de volle melk in de supermarkt. Om de melk ook aan de melkfabriek te mogen leveren, voldoet het aan de eisen waarbij de koeien geen genetisch gemodificeerd voer krijgen. In de tap, die in een blokhut naast de stal is geplaatst, wordt de melk gekoeld bewaard. De energie hiervoor wordt opgewekt met zonnepanelen die op de stal liggen. Deze 90 panelen zijn voldoende voor de totale elektriciteitsbehoefte van het bedrijf.
De melktap is open van maandag tot en met zaterdag van 6.30 uur tot en met 21.00 uur. Doordat het zelfbediening is zijn deze ruime openingstijden mogelijk.
Het systeem van de tap is heel eenvoudig: door inworp van 1 euro, komt er 1 liter melk uit de tap. Flessen zijn ook te koop, maar iedereen kan ook zelf iets meebrengen om de melk in te doen.

Meer berichten