Voor het laatst genieten van de gezellige Fatima Familiedag op de oude schoolpleinen. (Foto: Lysette Verwegen)
Voor het laatst genieten van de gezellige Fatima Familiedag op de oude schoolpleinen. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Nog een paar maanden aan Touwlaan

Lysette Verwegen

De verhuisdozen staan klaar

Op de Fatimaschool werd vrijdag een bijzondere Familiedag gevierd. Het jaarlijkse evenement voor de leerlingen met (groot)ouders, broertjes en zusjes vond voor het laatste plaats op de vertrouwde twee schoolpleinen. Volgend schooljaar vertrekken de groepen naar de tijdelijke locatie aan de Lagebiezen in afwachting van de sloop en nieuwbouw aan de Touwlaan.

IJSSELSTEIN – Zoals vanouds al bijna twintig jaar stond het plein vrijdag vol met springkussens, kraampjes waar hapjes en drankjes en knutsels van de leerlingen werden verkocht, spelletjes en een podium voor optredens. Eenmalig is de 'kelderverkoop' van spullen die niet mee verhuizen. Eerdere jaren ging de opbrengst van het evenement naar een goed doel. "Dit jaar houden we het een keer zelf; voor het nog leuker maken van de tijdelijke locatie aan de Lagebiezen", vertellen de directeuren Selma van Wijk en Martijn Steur.
Het schoolgebouw van de Fatimaschool dateert uit 1959. "Het oudste schoolgebouw in IJsselstein", vertellen ze. Dat weten ook sommige ouders die op de school hebben gezeten en er nu zelf hun kinderen brengen. "Het oude gebouw heeft wel iets, maar voor het onderwijs van nu en voor het klimaat in de school is nieuwbouw beter", vindt een van hen. De sfeer in de school blijft volgens beide directeuren wel behouden: "Die sfeer maken we als team met de leerlingen en ouders. We houden van korte lijntjes en trekken het hele schooljaar samen op, binnen en buiten de speciale activiteiten." Wat ze misschien wel gaan missen: "De grote lokalen. Die zijn in de nieuwbouw kleiner omdat het leerpleinen worden, passend bij het moderne thematische onderwijs dat we al geven. Daar krijgen we wel een mooie 'ontmoetingsplek' – de aula – voor terug. Die luxe hebben we hier alle jaren niet gehad, omdat we uit onze jas zijn gegroeid. We bouwden de schoollokalen om voor bijvoorbeeld de eindmusical van groep 8. We zijn er heel creatief door geworden", lachen ze.

Verhuizing naar de Lagebiezen

Volgens de huidige planning beginnen groep 7 en 8 het nieuwe schooljaar in de voormalige Groenvlietschool aan de Lage Biezen. Rond de herfstvakantie gaan de resterende 11 groepen over. "We willen graag bij elkaar blijven en de Groenvlietschool, met een paar lokalen in de Nicolaasschool en twee tijdelijke lokalen. De locatie aan de Lagebiezen bood die mogelijkheid", aldus Steur. Als het gebouw aan de Touwlaan leeg is zal in 2019 de bouw starten. De verhuisperikelen vallen tot nu toe mee. "De grootste klap komt in de herfstvakantie. Nu is het vooral opruimen en we komen geen verrassingen tegen." Of het moet het grote aantal kruisbeelden zijn. "De herinneringen aan het verleden." De ouders zijn volgens Selma goed meegenomen in het lange verhuisproces. "Plannen voor ver- of nieuwbouw dateren al uit 2009. We zijn wel blij dat we terugkomen op onze vertrouwde plak aan de Touwlaan." De kinderen vinden het net zo spannend als een nieuwe juf of meester na de vakantie."

Meer berichten