Wat begon met een rookpluimpje en een vonkje, zette binnen enkele minuten eerst de cabine en daarna de hele vrachtwagen in lichterlaaie. De brand werd opgeschaald naar GRIP 1. (Foto: Lysette Verwegen)
Wat begon met een rookpluimpje en een vonkje, zette binnen enkele minuten eerst de cabine en daarna de hele vrachtwagen in lichterlaaie. De brand werd opgeschaald naar GRIP 1. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Felle brand zet vrachtwagen in lichterlaaie

Terwijl zaterdag de zomerfair nog in volle gang was, stegen rond vier uur zwarte wolken op achter het stadhuis aan de Overtoom, die tot in de wijde omtrek te zien waren. Oorzaak: een brandende vrachtwagen op het centrale laad- en losplatform achter stadhuis, Fulcotheater en AH-supermarkt. De brandweer was snel ter plaatse en wist erger te voorkomen.

IJSSELSTEIN - De brandweer/Veiligheidsregio Utrecht was met een informatiestand – zonder blusdemonstratie – op de zomerfair aanwezig. Niemand had verwacht dat er tijdens de fair een echte calamiteit zou plaatsvinden: een hevige vrachtwagenbrand die werd opgeschaald naar GRIP 1, omdat afstemming tussen meerdere hulpdiensten nodig was. Het werd ook een vuurdoop voor wethouder en loco-burgemeester Van der Lugt, die snel ter plaatse was.

De vrachtwagenbrand is de derde calamiteit binnen ruim een halfjaar. Eerst de blikseminslag in december waardoor de lichtjes van de grootste kerstboom werden vernield, gevolgd door de januaribrand bij Marnemoende, waarbij de beide Yselvaertboten in vlammen opgingen. En nu de vrachtwagenbrand.

Kortsluiting
De brand is waarschijnlijk ontstaan door kortsluiting. De chauffeur probeerde de vlammen in de cabine te doven, maar de vlammen grepen te snel om zich heen. Brandweer en politie waren binnen enkele minuten ter plaatse. Door de rookontwikkeling en explosies van de tank en de banden moesten het Fulcotheater, de supermarkt en de bovenliggende appartementen worden ontruimd. Bewoners van een naastgelegen hoekwoning hielden met buren de schuur en schutting in de hitte nat.

Loco-burgemeester Van der Lugt is blij met de inzet van de professionals en de begeleiding van de bewoners die werden opgevangen in de binnenstad. "We hebben de bewoners bijgepraat. Nadat de omgeving werd vrijgegeven, hebben we rond 20.00 uur samen de woningen geïnspecteerd, waar de brandweer al metingen had verricht. Gelukkig viel alles mee en konden de bewoners thuis slapen."

Schade

Het Fulco bleef zondag dicht en de AH gaat vandaag -woensdag- na ontluchten en opruimen van de schade weer open. Aan het stadhuis is alleen de buitenkant beschadigd, waar een aantal glazen panelen is gesprongen door de hitte. Volgens een woordvoerder was dat deel niet verhuurd. Woningbouwcorporatie Provides liep geen schade op en zowel in het stadhuis als in het Fulcotheater kon iedereen maandag aan het werk. De bedekking van het laad- en losplatform is wel ernstig beschadigd.

Meer berichten