Foto: Foto:
De IJsselsteinse Column

Machtige vrouwen

Vorig jaar zag ik in het Fulcotheater Carine Crutzen in ´Neelie!´ een glansrol spelen als politica Neelie Kroes. Crutzen is eigenlijk te mooi en niet mager genoeg voor deze rol, maar ze zette haar personage zeer overtuigend neer als ambitieuze carrièrevrouw. Carrièrevrouwen zijn fascinerende wezens. Ik kan het weten, want ik ben er met een getrouwd geweest.

Ondanks het sterke spel dwaalden mijn gedachten af naar onze burgemeester. Als hij bij de recente bestuurscrisis het veld had moeten ruimen, hadden we dan weer een vrouwelijke interim-burgemeester gekregen?

Ik dacht aan Marianne Kallen-Morren, die in 2014 tijdelijk de plaats innam van vertrekkend burgemeester Patrick van den Brink. Voor het eerst had IJsselstein een vrouwelijke burgemeester, drie jaar vóór Amsterdam! Het heeft me verbaasd dat dit wapenfeit onderbelicht is gebleven. Vergeet niet dat het optreden van machtige vrouwen als een rode draad door de geschiedenis van IJsselstein loopt. Vrouwe Bertha verdedigde IJsselstein in 1298 langdurig tegen belegeraars. In de 15e eeuw nam gravin Jacoba van Beijeren de herbouw van IJsselstein voortvarend ter hand. Weliswaar nadat ze de stad in een boze bui had laten platbranden, maar iedereen maakt fouten. Anna van Buren zorgde in de 16e eeuw voor de verbintenis van IJsselstein met het huis van Oranje door met Willem de Zwijger te trouwen. Daardoor kon twee eeuwen later Marie Louise van Hessen-Kassel (moeder van stadhouder Willem IV) de corruptie aanpakken en IJsselstein beleefde een ongeëvenaarde bloeiperiode. Vrouwen zijn vaak Neerlands Hoop in Bange Dagen. Ze hebben ooit onze monarchie gered, en nu zelfs ons nationale voetbal. Ik gun onze aimabele burgemeester nog vele jaren in zijn positie, maar als hij ooit vertrekt mag er van mij een vrouw komen!

Rinus Verweij

Meer berichten