Foto: Foto:
De IJsselsteinse Column

Stromen toeristen

Als ik IJsselstein in één adem noem met Amsterdam voel ik me als de muis die trots meetrippelt naast een olifant. Toch zijn er verwantschappen tussen Mokum en ons stadje.

Ook bij ons kun je een grachtenrondvaart meemaken. Weliswaar is de Walkade bescheiden vergeleken met de Amsterdamse grachtengordel, en kan er helaas voorlopig niet gevaren worden doordat de boten zijn verbrand, maar dat is tijdelijk.
Onze Oude Nicolaaskerk is een kleinere uitvoering van de Amsterdamse Oude Kerk. Zowel IJsselstein als Amsterdam hadden ooit een kasteelheerheer die Gijsbrecht van Amstel heette. Ook delen we onze beschermheilige Sint Nicolaas met Amsterdam. Deze overeenkomsten rechtvaardigen enige trots en ambitie. Daarom spitste ik mijn oren bij het vernemen van voornemens om de stroom toeristen die Amsterdam dreigt te overspoelen gedeeltelijk over te hevelen naar Utrecht. Ons IJsselstadje onder Utrecht kan hier ook een rol in spelen, want we hebben veel om trots op te zijn. Die grachtenrondvaart komt zeker terug, en aan de Schuttersgracht wordt een dappere poging gedaan om de Amsterdamse gevelrijkdom op kleine schaal na te bouwen. Wij hebben een prachtige korenmolen in vol bedrijf, waar Amsterdam jaloers op mag zijn. En vergeet niet dat we drie jaar vóór Amsterdam onze eerste vrouwelijke burgemeester hadden. De eerlijkheid gebiedt echter te wijzen op de keerzijde van het aantrekken van Amsterdams toerisme. Stel je voor: groepen Japanners met staccato ratelende rolkoffers om vier uur 's nachts in de Benschopperstraat. En dan die vrijgezellenfeestjes! Straalbezopen "op naer de hoer'n!" lallende Twentse provincialen met een twijfelende aspirant-bruidegom in konijnenpak op sleeptouw. Kun je dat wel in de Voorstraat loslaten?

Rinus Verweij

Meer berichten