Zijdewetering-Noord (achter de sportvelden): heerlijk om te wandelen of fietsen. (Foto: Karin Doornbos)
Zijdewetering-Noord (achter de sportvelden): heerlijk om te wandelen of fietsen. (Foto: Karin Doornbos) (Foto: )
Zomer in IJsselstein

Zomer in IJsselstein met… Bernadet de Prins

IJSSELSTEIN - Bernadet de Prins reist als documentair fotograaf de hele wereld over. Ze is een echte mensenfotograaf. Geïnteresseerd in maatschappelijke onderwerpen, onrecht en ongelijkheid, kijkt en fotografeert ze over grenzen heen. Ze komt oorspronkelijk uit Rotterdam en woont - gevallen voor het historisch karakter van het vestingstadje- sinds begin jaren 90 in IJsselstein. Waar vinden we Bernadet deze zomer?

Haar top 3

1. Zijdewetering

Bernadet vindt het best lastig om uit de vele mooie plekken in IJsselstein een top 3 samen te stellen. "Ik ben gericht op mensen en ontmoetingen, dus mijn favoriete locaties hangen daar vaak mee samen". Dit geldt in mindere mate voor haar eerste keuze: een wandeling of fietsrondje via de route binnenstad - Groene Dijk - Zijdewetering-Noord en dan via de Achtersloot weer terug naar huis. Samen met echtgenoot Paul loopt ze deze route zeker drie keer per week. Fietsers, joggers, en wandelaars -al dan niet met hond- weten deze mooie verstilde bomenlaan te vinden. "Je loopt als het ware vanuit de stad naar buiten, en dan kom je bij die prachtige bomenrij." Een inspirerende plek. "Echt een plek om je hoofd even leeg te maken."

2. Wijktuin Achterveld / Groenvliet

De wijktuin Achterveld/Groenvliet tegenover dierenweide het Eiterse Hofje aan de Achtersloot, was jarenlang een braakliggend stukje grond waar een paar bokjes rondscharrelden. Inmiddels is het een bloeiende en vruchtbare ontmoetingsplek voor en door wijkbewoners. Een schitterende kleurrijke tuin waar ook groente wordt verbouwd en verkocht. Bernadet gaat er graag even langs. "Ik vind het een geweldig initiatief, heel mooi dat dit zo gedragen wordt door de wijkbewoners." Er is ook veel aandacht voor educatie. Zo vertelt imker Bob Kosterman graag alles over bijen. "Heel goed dat kinderen leren hoe belangrijk ons milieu en onze natuur zijn." En ook voor volwassenen geldt natuurlijk dat het goed is om stil te staan waar ons voedsel vandaan komt. "We moeten zuinig zijn op alles wat groeit en bloeit." Bernadet vindt het een heerlijke ontmoetingsplek.

3. Het museum

"Mijn keuze voor het museum kun je eigenlijk in het verlengde hiervan zien. Ik zie het museum als een ontmoetingsplek. Hier gebeurt iets, hier wordt iets losgetrokken, er is interactie." Natuurlijk vind ik het fijn dat het museum mij soms ook een podium biedt voor mijn werk. Ik kan hier mijn verhaal naar buiten brengen". Bernadet vindt het belangrijk dat het museum zich niet alleen met kunst bezighoudt, maar dat er ook andere initiatieven ontplooid worden. "Het museum is een plek waar mensen samenkomen, en dan kan er iets gebeuren. Door gesprekken ontstaat inspiratie. Er worden dingen in gang gezet. Je kunt thuisblijven in je eigen cocon, maar dan gebeurt er niets. Door plekken als het museum, de Wijktuin maar bijvoorbeeld ook 'De Centrale' aan de Poortdijk, worden mensen uitgenodigd om naar buiten te treden, mee te doen". "Dat vind ik intrigerend, boeiend en belangrijk". Meer over Bernadet vind je op: www.bernadetdeprins.nl

In deze zomerrubriek vertellen bekende en minder bekende IJsselsteiners over hun favoriete plekken in IJsselstein. Heb jij ook een bijzondere top drie die je graag wil delen? Deel je eigen hotspots via onze website zuid.zenderstreeknieuws.nl via de knop Schrijf mee.

Meer berichten