Foto: Foto:
De IJsselsteinse Column

Nieuwe bloeiperiode

Gedreven idealisten die met een broodtrommeltje onder de snelbinders in weer en wind naar hun werk fietsen. Redelijk betaald werk, maar geen vetpot. Ze nemen het initiatief voor de bouw van betaalbare woningen voor starters op de woningmarkt, die anders kansloos zouden zijn. Ze zijn de Robin Hoods van de bouwwereld. Ze verfrissen de muffe kneuterigheid met vernieuwende architectuur en democratiseren het woningbezit.

Dit is zo ongeveer het beeld dat projectontwikkelaars en directeuren van woningbouwcoöperaties graag van zichzelf oproepen. Nu heeft niemand helemaal ongelijk, maar op de realiteit van dit beeld is wel wat af te dingen. Ik bewonder ondernemers die initiatieven en risico's durven nemen, maar vanuit mijn praktijk voor monumentenzorg ken ik genoeg architectonische rampen die plaats vinden als je bouwondernemers onbelemmerd hun gang laat gaan in een historische omgeving.
Komend weekend vindt de feestelijke opening van het Kasteelpark plaats; hopelijk het begin van een nieuwe bloeiperiode voor onze aloude Kasteeltoren. Tot voor kort waren nog veel IJsselsteiners onbekend met het bestaan van de toren, die inderdaad vakkundig was gecamoufleerd met weelderige omgroeiing. Het zou mooi zijn als de nu zichtbaar gemaakte toren de prominente rol krijgt die hij verdient; een rol die verder reikt dan als projectiescherm voor experimentele lichtkunst.
Ik denk ook met huivering terug aan de vergevorderde gruwelijke plannen die projectontwikkelaars in de jaren '90 voor de directe omgeving van de toren hadden verzonnen, en die pas op het laatste moment zijn afgeblazen. Stel je voor: een cilindrische ´gashouder´ met luxe appartementen op de hoek van de Touwlaan. Brrr..

Rinus Verweij

Meer berichten