Voormalig burgemeester Patrick van den Brink plukt appels van zijn herinneringsboompje in het Molenplantsoen.
Voormalig burgemeester Patrick van den Brink plukt appels van zijn herinneringsboompje in het Molenplantsoen. (Foto: Foto: Karin Doornbos)
Zomer in IJsselstein

Zomer in IJsselstein met... Patrick van den Brink

IJSSELSTEIN - Patrick van den Brink (1967). Tot en met 2014 burgemeester van IJsselstein. Na zeven jaar verruilde hij het burgemeesterschap voor een functie als directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in Utrecht. Nog steeds woont hij in IJsselstein en dit bevalt hem en zijn gezin uitstekend. Hij kent de stad van twee kanten: als bestuurder en als bewoner. Wat is zijn top 3?

1. De Windotter

"Ik weet dat de Windotter al eens genoemd is, maar ik ontkom er niet aan." Patrick heeft goede herinneringen aan de molen. "In de theekoepel had ik mijn eerste gesprek in IJsselstein." Het ging om een kennismakingsgesprek met de toenmalige gemeentesecretaris. "Ik zie mezelf nog zitten wachten op het muurtje bij de koepel, dat was behoorlijk onwennig", lacht hij. Maar dat is niet de enige reden. "Ik heb later ook de opening van de molenwinkel mogen verrichten. Mijn eerste officiële daad als burgemeester." Er is nog steeds een plaquette in de winkel die hier aan herinnert. "En in het Molenplantsoen staat een appelboompje, dat kreeg ik van vrienden toen ik afscheid nam als burgemeester." Patrick heeft ook jarenlang in het bestuur van de Hollandsche Molen gezeten. "De Windotter is ook daar echt een begrip."

2. Het Klooster-
plantsoen

En dan in het bijzonder de speeltuin. "Dit is een prachtig voorbeeld van publiek-private samenwerking. En een heel ingewikkeld traject. Je hebt in dat gebied te maken met historische grond, het is een rijksmonument." De archeologische resten van het klooster in de grond mochten bij de herinrichting niet verstoord worden. Er is in de raad veel discussie over de inrichting van het plantsoen geweest. "Het is ten koste gegaan van enkele flatwoningen, maar de kwaliteit van het gebied is enorm toegenomen. Ik durf nu wel te zeggen dat ik blij ben dat het gegaan is, zoals het gegaan is." Het Kloosterplantsoen vindt hij een enorme aanwinst. "Als je ziet wat er rond het park allemaal georganiseerd wordt." Hij noemt de kruidentuin, de speeltuin, diverse evenementen. "Het is niet allemaal van een leien dakje gegaan, maar het staat er wel."

3. Het Historisch Stadhuis

Ook aan deze plek heeft Patrick goede herinneringen. "Ik mocht daar als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand mensen trouwen. Ik deed maximaal één huwelijk per jaar." Een leuk detail: "Daar zaten meerdere IJVO-huwelijken bij." Toen hij beëdigd werd als burgemeester kreeg hij een serenade op het bordes. "Een beetje ongemakkelijk, maar wel heel mooi." Het is ook de plaats waar jaarlijks de lintjes worden uitgereikt. En het historisch aspect van de plek is natuurlijk heel belangrijk. Het is een prachtig gebouw. "Veel mensen in IJsselstein zullen zich nog kunnen herinneren dat de burgemeester en de gemeentesecretaris daar hun werkplek hadden." Patrick had zijn werkplek in het stadhuis aan de Overtoom. Hij koestert de tijd dat hij burgemeester van IJsselstein was. "Ik heb het altijd als een voorrecht en een eer ervaren."

In deze zomerrubriek vertelden bekende en minder bekende IJsselsteiners over hun favoriete plekken in IJsselstein. We hebben mooie verhalen gehoord over het heden van IJsselstein, en vooral over het verleden. Dit was de laatste aflevering.

Meer berichten