Foto:
De IJsselsteinse Column

Boter op het hoofd

Als columnist ben ik nog niet automatisch geschikt als onderzoeksjournalist. Ik neem geruchten té letterlijk. Zo vernam ik dat de winkeliers van winkelcentrum De Clinckhoeff boter op het hoofd zouden hebben. Pardon? Boter op het hoofd? Vetkuiven zijn toch uitgestorven?

Ik vroeg me af welke winkelier zich schuldig zou kunnen maken aan die smeerboel. De slijter? Prima kerel. De groenteboer? Naamgenoot, dus ook okee. Er zijn daar bovendien maar twee winkeliers die boter in hun assortiment hebben. Maar wat blijkt?
De winkeliers zouden de grote vuilcontainers na sluitingstijd binnen moeten zetten (waar dan?). Nu staan ze buiten en worden ze omgegooid door jongeren. Dat doen jongeren nou eenmaal. Ik kreeg meteen de kriebels. Meeuwen en zwerfkatten verspreiden vuilnis. Jongeren kunnen (én moeten!) gecorrigeerd worden. "Je moet containers niet buiten laten staan" klinkt als "je moet niet 's avonds over straat in zo'n kort rokje." Hallo zeg! Al loopt een vrouw poedelnaakt, je houdt je handen thuis. Je kunt hooguit beleefd bij de dame informeren of ze bij het verlaten van de woning wellicht haar kleding vergeten is, en haar hoffelijk je regenjas aanbieden.
Zo is het ook met die containers. Blijf er af met je tengels. Als ik vroeger kattenkwaad uithaalde kreeg ik een pak op mijn donder. Ik had heilig ontzag voor onze dorpsveldwachter. Met zijn zwarte Rijkspolitie-uniform, leren riem en rijlaarzen liet hij de barse Bromsnor uit de televisieserie Swiebertje lijken op een softe welzijnswerker. Ik zie onze veldwachter nóg op Oudejaarsavond 1962 in de vrieskou een heroïsche solo-charge uitvoeren op zijn zwarte dienstfiets.Dat was ándere koek dan digitaal parkeerbonnetjes uitschrijven.

Rinus Verweij

Meer berichten