Foto: Foto:
De IJsselsteinse Column

Paradijselijke taferelen

Ik ben wel wat gewend, maar afgelopen zondagmiddag wist ik niet wat ik hoorde. De politie was in actie gekomen bij de Kasteeltoren. Vanuit bittere ervaring dacht ik eerst aan een verscherpte handhaving van het parkeerbeleid, maar nee: dit was menens!

Het ging om verstoring van de openbare orde; naaktlopers in het Kasteelpark! Ik stond perplex. Afgelopen week schreef ik in mijn column hoe men een naakte dame op straat dient te bejegenen, en nu was het al zover! Ik doe mijn best om actueel te zijn, maar profetisch…
Navraag leerde vervolgens dat het ging om een culturele manifestatie. Ik schrok. Misschien de Sprokkelroute? Dat zou wat zijn. Afgelopen week was er een voorbespreking waarin geheimzinnig werd gedaan over een bijzondere openingsmanifestatie ter gelegenheid van 10 jaar Kerstavond van mevrouw Klein Sprokkelhorst. In het Kasteelpark! Zou dit de generale repetitie zijn? Weten ze wel hoe koud het is in december? Ik herinner mij een Sprokkelroute waar 30 centimeter sneeuw lag. Dat is alleen lekker aan je blote kont als je uit een sauna komt.
Maar ik werd al snel gerustgesteld. Dit was een eenmalige kunstzinnige uiting, en niet eens uniek. Het was al eerder gedaan in Sydney, met vijfduizend (!) naaktlopers. Maar ons stadje is toch nét iets provincialer dan Australië. Hier zijn nog behoudende kerkgangers die –zéker op zondag!- naaktloperij afwijzen op bijbelse gronden, met verwijzing naar het verdrijven van Adam en Eva uit het Paradijs. Voldoende reden om de politie te bellen, ook ter bescherming van argeloze kinderzieltjes. Persoonlijk kan ik dit artistiek naturisme als cultuuruiting wel waarderen. Ik zet wel eens vraagtekens bij de moderne kunst in en rond de Kasteeltoren, maar saai is het zeker niet!

Rinus Verweij

Meer berichten