Foto:
De duurzaamste column

Voedzame invasieve exoot

IJsselstein is een mooi groen stadje. Behalve veel fruitbomen, groeien er ook 'invasieve exoten'. Dat zijn gewassen die vaak via import van materialen uit verre regio's meeliften en soms zo goed settelen dat ze de inheemse planten en struiken verdringen. Dat heet invasief. Veel genoemd is de 'Japanse Duizendknoop'.

In IJsselstein groeit deze ook. Het lijkt een normale struik, maar schijn bedriegt. De Japanse Duizendknoop is zo sterk dat deze dwars door betonnen funderingen van bebouwing kan groeien. Ik heb diep respect voor het vernuft van de natuur, maar deze exoot maakt meer kapot dan ons lief is en veroorzaakt tonnen schade. Veel gemeenten zitten met de handen in het haar hoe deze voortwoekerende struik te bestrijden, want diep uitgraven en gif als gif 'Roundup' helpen niet. De struik komt gewoon terug en voedt zich zelfs met gif. in Duitsland en de VS wordt de struik zelfs aangeplant om terreinen te ontgiften. En nog zo'n stukje natuurlijke slimheid: een stengel bestaat uit losse holle compartimenten die af kunnen breken om weer een nieuwe struik te vormen. De RMN voert daarom het maaisel apart af, om verdere verspreiding te voorkomen. Helaas gebeurt dit niet altijd even zorgvuldig, dus we hopen dat er nog een stap gemaakt wordt.

Kunnen we als inwoners ook een bijdrage leveren aan het indammen dan deze invasieve exoot? Jawel! De plant bezit namelijk een leuke natuurlijke eigenschap: het is familie van de rabarber en dus eetbaar, met een zachte smaak. De jonge stengels in het voorjaar zijn het lekkerst en bevatten veel vitamines en mineralen. Maar niet kweken of vermeerderen! Dat doet hij zelf al meer dan genoeg. Als je het niet kan verslaan, eet het! Mooi gezegd: If you cannot beat it, eat it!

Ivon Vrolijk / klimaatneutraalijsselstein.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden