Foto:
De duurzaamste column

Eco-ego in gewetensnood

Voor me fietst een man op leeftijd. Ik zie een flinke tas aan zijn stuur hangen met daarop in grote letters de tekst: 'Keep calm and stay eco'. Dat vind ik een bemoedigende tekst die ik net nodig had. Ik heb namelijk op wnf.nl van het Wereld Natuur Fonds de Voetafdruktest gedaan. Nee, het gaat hier niet om mijn bevallige voetje van maatje 38, maar om mijn ecologische voetafdruk. De uitslag was schokkend; als iedereen zo zou leven als ik, zouden we 2,3 aardbol nodig hebben. Dat de gemiddelde Nederlander 3,5 aardbol nodig heeft, was slechts een schrale troost voor mijn eco-ego.

Maar ik was toch zo goed bezig dacht ik… Zonnepanelen op het dak, groene stroom, een digitale krant, grijs toiletpapier, fietsend naar m'n werk en brood kopen in katoenen zakjes in plaats van plastic. Maar dan nog heb ik 2,3 aardbol nodig. Met zo'n verbruik blijft er straks voor onze kleinkinderen straks geen aardbol meer over! Dus nu verkeer ik in gewetensnood; ik weet het niet meer. Wat kan ik nog meer doen om mijn voetafdruk te verkleinen?! Vegetariër worden vind ik een hele klus. Een stukje vlees zo af en toe vind ik toch wel heel lekker. En zonder kaas en chocola is het leven toch ook niet af… Dan hoor ik op de sportschool dat mijn sportcoach, die ook klimaatcoach is, klimaatgesprekken wil gaan organiseren. Hierin ga je in workshops onderzoeken hoe je je klimaatimpact kunt verlagen. Het ei van Columbus, dus ik geef me direct op! Bij voldoende aanmeldingen gaat ze starten.

Dus als uw eco-ego ook in gewetensnood verkeert, dan heb ik graag een goed gesprek met u. Samen komen we verder op die ene aardbol die we hebben. Liever eerst meer informatie? Kijk dan op Klimaatgesprekken.nl. Opgeven kan via mail: sushma@hartforher.nl.

Marie-José de Zeeuw / klimaatneutraalijsselstein.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden