Onno van den Berg en Ton van Doorn verheugen zich met hun 'maten' op een bijzonder lustrumconcert. (Foto: Lysette Verwegen)
Onno van den Berg en Ton van Doorn verheugen zich met hun 'maten' op een bijzonder lustrumconcert. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

IJsselsteins Zeemanskoor al 15 jaar aan boord

Het IJsselsteins Zeemanskoor bestaat 15 jaar. En dat wordt gevierd met een lustrumconcert in het Fulcotheater. Samen met Het Viswijvenkoor uit Gouda en de jonge Rotterdamsche Scheepsmaetjes zullen de IJsselsteinse mannen het leven van de zeelui bezingen.

IJSSELSTEIN – En die reis voert volgens de 'zeemannen' Onno van den Berg en Ton van Doorn van de voorbereidingen aan wal, de reis en de visvaart, tot de terugkomst aan wal. Liederen over heimwee, vrolijkheid en droefenis. "Samen met de andere twee koren gaat er heel wat gebeuren op het toneel", beloven ze. Het repertoire is ze op het lijf geschreven: "Wij zijn een zeemanskoor, geen shantykoor." Het verschil: "Een shantykoor zingt alleen de werkliederen van de zeelui, wij zingen over het hele leven en over alles wat met zeewater te maken heeft. Van 'Meisje ik ben een zeeman' tot dromen over een 'Island in the sun' van Harry Belafonte of 'Little ship' van the Blue Diamonds en het Duitse 'Bona, bona'. Het repertoire breidt nog steeds uit, zoals met de muziek van de Nederlandse groep Ancora." Dat betekent ook dat er gezongen wordt in diverse talen. Maar Nederlands, Duit of Engels: na een opwarmer gaat het zelfs in de meest rustige zaal helemaal los. De vaste fanclub – de vrouwen van de zangers – dragen ook hun steentje bij. Echtgenote Ans van Doorn: "Wij mogen 'af en toe' ook mee: naar de optredens en bij bijzondere gelegenheden. Dan hebben we het net zo gezellig als de mannen tijdens de uitvoeringen en de repetities.

Volgens de mannen is het een groot misverstand dat zeemansliederen alleen voor ouderen zijn. "Zeelui zijn er van ketelbinkie tot kapitein. De muziek is ook voor jong en ouder." Het is een stigma waar de mannen graag vanaf willen. "Daarom zijn we blij met een koor als de Rotterdamsche Scheepsmaetjes: jongens en meiden in de basisschoolleeftijd." En ook de vrouwen spelen een rol: "Het viswijvenkoor, uitsluitend vrouwen, zorgt ook voor muzikaal spektakel."

De kern van het IJsselsteins Zeemanskoor: "Samen gezellig zingen. Dat doen we al 15 jaar." En werken: "We willen ook kwaliteit. Het is werken op een gezellige manier. We doen niet een hele avond over een lied, maar werken tijdens de repetities een deel van het repertoire af, gericht op de komende optredens die we zo'n vijftien maal per jaar geven. Het is altijd knap hoe onze dirigent Hein de Bruin ons 'aan boord' weet te houden." Hoogtepunten: "Het optreden in 2011 op de Gloria, een Columbiaans opleidingsschip, de uitwisselingen met Herentals, onze jaarlijkse benefietvoorstellingen voor Alpe d'HuZes." Het koor, van 45 mannen en twee vrouwen – de accordeonisten – is begonnen als een vriendenclub, opgericht door Andries Siderius en Wijnand van der Velden. "Die sfeer is er nog steeds en daar laten we ons publiek graag van meegenieten. Stilzitten is er niet bij."

www.ijsselsteinszeemanskoor.nl

Meer berichten